Nordmarka på langs i kano

Skarvatnet fredag kveld

 

Dato: 24.-26. juni 2011

Sted: Vannveien gjennom Nordmarka, start ved Tverrsjøstallen og endte opp ved Skar

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Mari, Marte, Fredrik og jeg

Overnatting: under åpen himmel

Kart: Nordmarka (1:50 000)

Fredag 24. juni: Tverrsjøstallen – Skarvatnet (1,5 km padling, 500 m sti)

Vi treftes på Skar, satte Fredriks bil der, lasta to Alleykanoer og all bagasje over i min bil, og kjørte ut av Oslo midt i rushtida… Det tok sin tid, men vi kom oss til Tverrsjøstallen til slutt. Ca 7 mil fra Oslo. Vi svingte av ved Jevnaker, bomvei opp (50 kr). Det hadde regnet endel i det vi satt i bilen, men det var meldt opphold fra kl seks og utover, og yr.no holdt hva det lovet! Kl. syv lesset vi ut av bilen og satte igang puslespillet med å få bygget to Alleykanoer. Det stilnet helt og ble en nydelig kveld. Vi padlet over Tverrsjøen, gikk en liten sti på noen hundre meter over til Skarvatnet (vi krysset veien der vi gikk opp sør-vest i Tverrsjøen, kom ned helt nord i Skarvatnet). Det var en rimelig bløt sti, så jeg og Marte delvis slepte kanoen på myr. Idet vi skulle sette kanoene på vannet reddet Fredrik en liten piplerkeunge fra drukningsdøden – den lå og plasket i vannet og kunne ikke fly. En nydelig liten pippip som vi fikk varmet og tørket litt før vi satte den fra oss til mora.

Vi padla til nærmeste, bittelille øy på Skarvatnet – rett vest for den lille hytta på østsiden av vannet – hvor vi slo leir. Der var det ingen mygg, og nesten ikke ved, så Fredrik og Marte padlet på vedjakt mens jeg og Mari startet på middagen. Klokka var ni-halv ti. Da de kom tilbake med ved hadde de sannelig reddet nok en fugleunge fra vannet. Denne ganga var det en liten kråkeunge som både fikk pledd (ullhals) og lue (pulsvante) å varme seg på før vi satte den tilbake til mor.

Bål, middag, dessert og kos langt inn i natta – herlig og lyse netter!

Bygging av Alley
Kråkungen Hugin
Ingen storfangst i kveld, kun en liten ørret
Herlig kveld rundt bålet
Trollsk stemning på Skarvatn
Fin kveld

Lørdag 25. juni: Skarvatnet – Buvatn – Pershusvatnet – Finntjern (myr) – Aklangen – Katnosa – Store Sandungen (10 km padling, 1 km sti, 4-6 km vei)

Våknet opp til en fin morra, og tok et morrabad. Litt kaldt, men forfriskende. Det blåste litt, men ga seg utover formiddagen. En lang frokost med speilegg og kaffe. Fint å ikke ha noe hast. I det vi skulle pakke sammen oppdaget jeg at det var kommet et stort insekt i skoen min – en libelle (?) (øyenstikker) som gikk ut av skallet sitt, og var igang med å blåse opp vingene. Vi fikk være tilskuere til en av biologiens spennende prosesser, og ble svært så fascinert av den lille, så det tok en stund før vi var på vannet.

Vi padlet til enden av Skarvatnet, gikk i land på østsiden av demningen, gikk en liten sti ned til Buvatn som gikk over i Pershusvatnet. Vi gikk i land på østsiden av demningen sør i Pershusvatnet og bar bagasjen ned til Aklangen. Deretter gikk vi opp for å hente kanoene. Det var en rimelig kronglete sti første halvdel, så vi padlet/dro kanoene over det lille vannet/myra, og bar så kanoene siste biten ned. Her var det en relativt fin vei, men ikke så god at det gikk an å trille kanoene. Vi tok lunsj i nordvestenden av Aklangen. Deretter kom ett av de lengste padlestrekkene, da vi padlet over Aklangen og så hele Katnosa. Det ble en utrolig flott og stille kveld. Marka24 ble arrangert denne helga, og vi fant rimelig mange folk ved Katnosdammen da vi var innom på besøk der. God stemning. Fra enden av Katnosa padla jeg og Fredrik ned det lille stryket fra Katnosdammen, over Storløken og Krokløken, og kom opp på veien der veien krysser elva med en bro. Her venta vi på Marte og Mari som hadde padlet inn i østsiden av Katnosa og trillet kanoen på veien 2 km. Vi fortsatte å trille på vei ca 4 km til vi kom til Store Sandungen. Da var klokka ni og vi var egentlig klare for leirslagning. Vi padlet bare rett ut til den første lille øya rett øst for broa. En koselig, liten øy med steinstrand rundt og en fin gressmatte midt på. Marte og Mari dro inn til land igjen og hentet ved, og gjorde klar middagen (fiskesuppe), mens jeg og Fredrik dro bort til Skysskafferodden for å skaffe fisk. Det vaket en god del, men ingen bet på før vi var nesten tilbake til øya og dro til elveutløpet av Katnoselva. Der fikk vi tre fine abbor. Mari hadde fått en tidligere på dagen, så da hadde vi en til hver. Det ble middag rundt midnatt og bål utover.

Spennende å følge utviklingen...
Vår lille kompis
Marte ser tilbake på øya på Skarvatnet der vi tilbragte natta
Mari prøver fiskelykken idet vi padler fra Buvatnet til Pershusvatnet
Pikene på demningen... - en utrolig flott deming i enden av Pershusvatnet
Redningsaksjon av en grein i fossen.
Fremme ved broa over Katnoselva etter turens elvepadling.
Trilling av kanoene på vei fra Katnosa til Store Sandungen

Søndag 26. juni: Store Sandungen – Hakkloa – Bjørnsjøen – Gåslungen – Øyungen – Skar (13 km padling, 10 km vei)

Lang og herlig morgen i dag også. Marte, Fredrik og jeg var ute og prøvde fiskelykken i utoset av Katnoselva mens Mari sov, men vi hadde ingen fiskelykke. Vi kom oss av gårde i halv to tida, og hadde en relativt lang økt over Store Sandungen før vi trillet kanoene 5-600 meter ned til Fløtmyrvika i Hakkloa. Da vi kom til bebyggelsen går det en kjerrevei på østsiden av et søkk, som vi skulle følge. Hakkloa var ca 2 meter under høyeste vannstand (HRV), så det var rimelig goldt og ikke så fint i sjøkanten. Det kom også en regnbyge som varte omtrent hele tiden vi padlet over Hakkloa, men til gjengjeld fikk Mari og Marte tilsammen 3 ørret under den bygen, og ytterligere to fisk var på kroken men rømte før vi fikk de opp i kanoene. Fredrik hadde fått en ørret i Sandungen. Så da hadde vi til lunsj idet vi gikk i land nesten helt sørvest i Hakkloa, kl halv fire. Fersk, stekt ørret, stekt flesk og speilegg – litt av en lunsj!

Vi hadde en god og lang lunsj før vi bar kanoene opp på trillene igjen, og trillet videre nedover to km til Bjørnsjøen. Vi gikk ut på en utstikker rett sør for der veien tar en brå sving østover. Padlet Bjørnsjøen i nydelig sol og etterhvert ganske så stille. Tok et bad idet vi kom i land ved Bjørnholt, ca 16-17 grader. Bjørnholt var åpen, så vi kjøpte oss hver vår store og gode skillingsbolle før vi trillet 4 km nedover og på sørsiden av Rottungen, og bar den siste lille kneika ned mot Gåslungen rett sør for Gåslungen gård. Elva/fossen som går ned fra Rottungen til Gåslungen er verdt et besøk i seg selv. En skikkelig terrassefoss!

Vi padlet gjennom siv og under en liten bro og kom ut i Øyungen. Sola gikk ned idet vi tok våre siste åretak og gikk i land ved demninga sørøst i Øyungen. Så var det bare å trille de siste par km ned til Skar og bilen, hvor vi var halv tolv. Det var varmt og fint, og en stor og god og tom parkeringsplass til å breie oss utover og pakke sammen alleykanoene.

En utrolig flott tur i årets lyseste helg!

Ruta gjennom Nordmarka

Ruta vår gjennom Nordmarka er tegnet inn med rød pil på kartene under, mens overnattingsplassene våre er tegnet inn med blå sirkler. Det var utrolig mange fine telt- og lunsjplasser underveis, så det var bare å velge og vrake. I tillegg var det lyst hele døgnet, masse fuglesang og nydelige markblomster i grøftekanten. En ideell tid for turen!

Tverrsjøstallen - Katnosdammen

 

Katnosdammen - Kikutstua
Kikutstua - Skar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s