Rago nasjonalpark

Rago nasjonalpark er en av Norges minste nasjonalparker, men et fantastisk flott område med mye ulik natur på lite område. Både smaragdgrønn elv, variert skog, høyfjell, spektakulære fosser, myke svaberg og små og større fjellvann. Her tilbragte vi fire flotte dager med alt mulig av vær.

Dato:  30. juni – 4. juli 2015
Sted: Rago nasjonalpark, Nordland; fra Lakshol – Storskogvatnet – Litlverivatnet – Bakken – Lakshol
Privat/organisert: privat
Hvem var med: Lars Erik, jeg, Varg og Karo
Overnatting: tarp og jordgamme
Kart: 1:50 000 over Rago

Vi kjørte av E6 ved Nordfjorden (ca 2-3 mil nord for Fauske) og innover dalen et stykke til omtrent Nordfjord. Det var blitt sen kveld, så vi fant en koselig gresslette å sette opp teltet på rett ved elva. Det var midnattssol, så klokka hadde egentlig ikke så mye å si, men vi ville vente med å starte turen til dagen etter. Vi satt ute og koste oss i sola og selv om vi hadde satt opp teltet var det så fint ute at vi la soveposene utenfor teltet. I ett-to-tida våknet jeg plutselig av at jeg var blitt våt – det var elva som hadde steget betraktelig og hele den gresskledde sletta var nå under vann… Det ble en kjapp evakuering og en litt mindre behagelig natt enn vi først hadde sett for oss… Men det meste tørket ila natta, så neste morgen var vi klare for tur!

Vi kjørte de gjenværende få kilometerne til Lakshol, hvor veien endte og parkerte bilen der. Vi fulgte stien innover til Storskogvasshytta. Den startet med en kraftig oppstigning før det flatet ut og vi så den grønneste av grønne elver, Storskogelva, bre seg ut i landskapet foran oss. Vi gikk fra furuskog til bjørkeskog, i daler og i fjellsider, langs elva og med utsikt til flotte fosser. Da vi kom fram til Storskoghytta var det allerede «flytta inn» et par-tre karer. Med et lite rom og fire (?) senger og fint vær fant vi ut at vi heller la oss under tarpen et lite stykke unna, rett ved ei speiderhytte og fin strand ved Storskogvannet (helt sørvest). Vi hadde en finfin ettermiddag og kveld der, men det var lite fisk som bet på, rett og slett ingenting.

Neste dag ble en skikkelig latmannsdag. Vi lå i soveposen under tarpen til langt på dag, kun akkompagnert av regnet som trommet på tarpen. Da klokka nærma seg middagstid fant vi ut at vi jo kunne forflytte oss et par km opp i siden og se om vi fant en jordgamme vi hadde lest om. Og det gjorde vi. Vi fulgte stien østover mot Ragohytta, og etter et par km på rett under 400 høydemeter gikk stien rett forbi jordgamma (rett før et lite vann på 392 moh). Det hadde fortsatt å regne, så vi slo oss til i jordgamma og satte opp tarpen utenfor så vi fikk et fint uteområde under tak.

Her ble vi to netter. Dag tre gikk vi dagstur litt innover mot Ragohytta. Det var skikkelig tåkete denne dagen og endel snø i fjellet, så det ble ikke så lange turen, men vi fikk nå luftet oss og gikk tilbake til gamma og lagde pannekaker.

Siste dagen endret været seg og sola kom fram og skinte og det ble en nydelig dag. Vi satte kursen sørvestover til vi traff stien som gikk fra Storskoghytta mot Litlerivatnet. Etterhvert gikk vi på en egg og så utover Storskogdalen – et mektig skue. Mektig var også den over 100 meter høye fossen som rant fra vest i Litlerivatnet og ned i Storskogelva.

Etter dette gikk det en sti langs bratte fjellsider med tidvis litt vel god utsikt nedover… Da vi nærmet oss kraftlinja ble det veldig vått og myrete helt til vi kom inn på traktorveien som gikk bratt nedover Sandfjellet til Bakken. Jeg, Karo og bagasjen ventet der på en P-plass med infotavle, mens Lars Erik og Varg jogget oppover dalen og hentet bilen ved Lakshol.

Et kjempeflott område som absolutt anbefales et besøk. Les mer om Rago nasjonalpark her.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s