Mørketidstur til Finse

Vinterfjellet til nyttår
Vinterfjellet til nyttår

Dato: 29. desember 2004 – 2. januar 2005

Sted: Finse

Organisert/privat: Turleder KRIK Villmark

Kart: Finse/Hallingskarvet 1:50 000

Hvem var med: meg (turleder), Aasmund (turleder), Erling, Nicolaj, Andreas, Randi

Onsdag 29. desember

Aasmund og jeg hadde møttes dagen før for å ta en rekognoseringsrunde i området, og finne alternative skavler til å grave hule i. Det ble litt for fort mørkt på onsdag ettermiddag… og torsdag morgen var det tett snøføyke og endel vind, så vi fant kun én skavl nesten nede ved Finse som kanskje kunne egne seg.

Torsdag 30. desember

Vi møtte deltakerne på Finse stasjon torsdag midt på dagen. Kom avgårde i to-halv tre tiden, med sterk vind rett imot, og dårlig sikt. Vi kom frem til at vi skulle sjekke nærmere ut skavlen vi fant på vei ned – selv om den var litt nærmere sivilisasjonen enn ønsket. Vi fant den uegnet, og fortsatte litt oppover. Det var veldig dårlig med sikt, så

Nedsnødd telt...
Nedsnødd telt...

vi bestemte oss for å slå opp telt ikke så veldig langt oppe i bakken fra stasjonen, akkurat så vi ikke så lysene og hyttene. Teltene kom omsider opp, og levegger ble gravd, før vi krøp inn i teltene, laget mat og hadde samling.

I løpet av natta var vi ute et par-tre ganger og gravde frem det ene teltet som – til tross for lemuren – mer enn en gang holdt på å bli begravd…

Fredag 31. desember

Vi våknet fredag morgen (nyttårsaften) til vindstille, måneskinn, og sola som etter hvert stod opp i horisonten, og med en reinflokk på et par hundre dyr ikke langt fra oss. I tillegg stod det en skavl rett ved teltene som ba om å bli gravd i…

Utendørs frokost siste morgen i 2004
Utendørs frokost siste morgen i 2004

Pga det fine været spiste vi frokost ute, før vi begav oss ut på en liten tur litt innover. På turen så vi at der vi hadde tenkt oss ut at ville vært fint å finne skavler, ikke var så bra likevel. Men rett før vi skulle begynne å renne ned til teltene igjen fant vi den perfekte skavlen, som overgikk teltenes naboskavl så til de grader! Så vi hentet resten av utstyret og begynte å grave. Snøen var helt perfekt, og en seksmannshule var ferdig i løpet av et par-tre timer. I tillegg fikk vi laget en flott sittegrop, med bord, og alt var dekket til nyttårsfestmåltid med kalkun og diverse tilbehør og dessert, i vindstille og med tusen stjerner som de flotteste nyttårsraketter. Vi fikk også besøk av en fjellrev bare noen meter fra oss! Som ekstra kos denne kvelden hadde vi tatt med et par vedkubber hver, så vi fikk et flott bål, og kokt oss kaffe.

Lørdag 1. januar

Det blåste opp igjen om kvelden, men også første nyttårsdag ble relativt rolig, om enn litt mer skyet. Men vi fikk oss en liten tur også denne dagen. I det det mørknet i fire – halv femtiden begynte det også å blåse opp, så resten av kvelden ble tilbrakt inne i hula.

Søndag 2. januar

Søndag morgen våknet vi opp, og hadde hatt ei god og varm natt – mye var nok takket være at det hadde kommet en god meter med snø som hadde tettet igjen inngangen… Vi fikk gravd oss ut, spist frokost og ryddet ut, før vi begav oss på veien ned til stasjonen i sterk vind og snøføyk.

Perfekt sted og snø for snøhule
Perfekt sted og snø for snøhule

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s