Tips til reise i Ecuador

Se også turlogg fra Ecuador 21.februar til 9. mars 2009 her: https://mariesturblogg.wordpress.com/2009/05/24/ecuador/

Fiskere på stranda i Puerto Lopez– ha alltid med kopi av pass, det trengs til alt fra bestilling av billetter, overnatting og andre småting man ikke tenker at man trenger passnummer til!

– ha med små sedler, 1 og 5-dollarsedler. Av og til kan til og med 20 dollar sedler bli for store og vanskelige å veksle

– plastikkposer med zip er lurt til antibak, solkrem o.l., hvis du skal reise litt rundt – så slipper du å få all annen bagasje tilgriset!

– solkrem faktor 30 til 50 (det går fint an å bli solbrent med faktor 50!)

– strømconverter hvis du har med lader til batteri e.l.

– regntøy i regntida – regnet kommer fort og overraskende og kan være ganske kraftig, men varer vanligvis ikke så lenge

– ulltøy hvis du skal opp i fjellene (f.eks. Cuenca og i områdene rundt), særlig ullstillongs og ulltrøye er greit og ganske lite å ta med

– vindjakke og caps i fjellene – sola er veldig sterk også om det er overskyet og relativt kaldt.

– på restaurant/café: det er alltid 12 % skatt og 10 % tips som som oftest ikke er inkludert i prisen i menyen. pluss derfor på 22 % på totalsummen, hvis det ikke er inkludert (da står det som oftest).

– idoform er grei for forebygging av løs mage, og imodium har umiddelbar virkning som motvirker løs mage f.eks. hvis du skal på en lang busstur… Men den kan gjerne vare i noen dager, så anbefales ikke at den tas hvis det ikke er nødvendig.

– vær forsiktig med melk, ikke spis salat, frukt eller grønnsaker man ikke skreller eller vann fra springen.

– papirlommetørkle/dopapir, de har som regel vannklosett, men ofte uten papir.

– Taxier i Guayaquil koster enten ca 2 – 2,50 dollar (korte turer), eller 5 dollar (f.eks fra flyplassen og inn til byen)

– Trygge taxier: Lidercar (tlf: 084196467) og Guayas car (tlf: 087010528) – de snakker bare spansk. Tlf. nummeret er oppgitt for å ringe fra en ecuadoriansk telefon

– det finnes telefonkiosker over alt

– med mindre du har 4 bånds mobiltelefon virker den ikke i Ecuador, men det er billig å kjøpe mobil her (rundt 40 dollar)

– ikke kast toalettpapir i doen! Det skal i søppelbøtta ved siden av.

– Det går ofte busser over alt, noe som er billig. En tommelfingerregel er at de koster 1-2 dollar pr. time. F.eks. fra Guayaquil til Cuenca – 5 timer, 8 dollar, fra Guayaquil til Puerto Lopez (4 timer, 4 dollar). Det kommer mange selgere inn på bussen underveis, som selger alt fra snop, drikke og mat. Selgerne gir ofte tingene først og krever penger for det etterpå. Ikke ta imot, evt. ikke åpne noe dersom du ikke vil ha det, da gir du det tilbake til selgeren når han samler inn igjen.

– bussbilletter kjøpes på busstasjonen rett før du drar.

– Fly mellom Cuenca og Guayaquil: 60 dollar (generelt mellom 50 og 80 dollar for innenlands fly). Fly bør bestilles på reisebyrå noen dager før man skal reise for å være sikker på å bli med. Man skal, iflg Ecuadoriansk reisebyrå, møte opp på flyplassen en time før avgang.

– Tur i naturen i regntiden blir ofte en gjørmete affære (kan være lurt å ta med et ekstra par sko).

– I Guayaquil bør du ikke bruke smykke, klokke eller andre verdisaker – det er mye tyverier.

– Ikke ha med verdifulle ting

–  Bra utfluktsselskap i/fra Cuenca: Terra Diversa, www.terradiversa.com. Kontoret ligger midt i byen, de kan litt engelsk, veldig servicebevisste, god kvalitet på turene og mye å velge mellom, f.eks. : tur til Galapagosøyene (ca 5000 for 5 dager pr. pers, alt inkludert), hesteridning, trekking i Cajas nasjonalpark, sykling, citytour etc. Dagsturer fra kl. 0800 – 0900 til 1600 – 1700, må bestilles minst en dag i forveien. Også turer som går over flere dager og dagsturer som kan kombineres til to dagers turl. Spesielt hesteturen kan anbefales! Fra ca 35 til 70 dollar pr. pers.

– I Cuenca: Mama Kinua: turistutflukt til inkalandsby, hus og folk, hvor man får smake lokalmat (bl.a. Zhumir – en lokal sukkerrørsbrennevin, pampamesa – et stort festbord på bakken på hvite lakener  (for å hedre moder jord), som f.eks. kylling, marssvin, grønnsaker, ris, poteter ++), se lokal ostefabrikk, blader/urter som brukes til medisin, musikk etc. Fra ca kl. 0900 til kl. 1600/1700.

– I Cuenca: Cemuart (casa de la mujer?), artesanías – et lokalt marked (inne i en bygning og bakgård) med over 100 små boder. Inngang fra blomstermarkedet.

– Taxi med oransje skilt er registrerte og er hakket bedre enn de øvrige uten oransj skilt.

– Anbefalt hostal i Puerto Lopez: Hosteria Mándala, www.hosteriamandala.info (men koster litt mer enn vanlig backpakker sted): bor i små hytter i en fantastisk hage, hovedhuset har en diger veranda med tak over og hengekøye og småbord, det aller meste (dører, stoler, bord, speil osv. er laget av finér – i kjempeflotte mønstre!), det er enormt masse spill fra hele verden i huset, og bordene har inngravert ulike spill som f.eks. kinasjakk. Hosteriaet ligger rett ved stranda, og har små «hus» der man kan henge opp hengekøye rett ved sjøen. Herlig!

En av Cuencas mange og flotte kirker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s