Kajakktur Hvaler

Ei bukt på FuruholmenDato: 20.-21. mai 2009

Sted: Vesterøy på Hvaler

Organisert/privat: privat

Hvem var med: Harald Songe, Steinar Andreassen, Ingvill Aarseth og meg.

Kart: Gratiskart Hvaler (Hvaler kommune), 1:30 000 (?)

Onsdag 20. mai

Ingvill hadde tilgang på kajakker på Tomb landbruksskole der hun jobber, så vi plukket opp henne og kajakkene på veien. Vi dro etter jobb, så siden det var kvelden da vi kom fram, stoppa vi på Vesterøy, den første store øya i Hvaler. Vi kjørte innover mot Papper (nordsiden av øya), og stoppet ved Hvalsund, der vi fant en liten parkeringsplass. Ved Neset, noen hundre meter før, var det også fint å sjøsette kajakker, og en stor parkeringsplass. Det stod at den var privat og at det kostet 30 kr/døgnet, men vi så ingen steder der vi kunne betale…

Steinar ved Furuholmen kl 2230Vi pakket kajakkene og satte av gårde i ni-halv ti tida. Vi padlet forbi Strøknesholmen, Granholmen og rundet Nestangen. Vi så masse ærfuglpar, og flere svaner som satt på reirene sine. Vi måtte padle helt opp til Revholmen og til marinaen der for å komme under veien og over til østsiden av denne. Vi rundet Siljeholmen på sørsiden, og fant en fin leirplass på vestsiden av Furuholmen (ligger i Fredrikstad kommune), totalt 4-5 km padling i dag. Det var en fin kveld, men endel vind, så det var vanskelig å finne ly, men vi fant en relativt lun plass, fyrte opp grillkull og grilla ørret fyllt med masse deilige grønnsaker som vi spiste rundt midnatt.

Torsdag 21. mai

Ingvill og Harald klare for å sette utpåVæret var veldig flott, og vi hadde en lang frokost før vi la av gårde – i en god del vind! Det blåste nok frisk bris vest-sør-vest, kanskje opp mot liten kuling på utsatte steder, men langs land, særlig på østsiden gikk det veldig fint å padle. Vi padlet gjennom Skomakerskjærene, en kjempeflott øygruppe. Ved fint vær og ikke vind så det veldig fint ut å campe her, men øyene er veldig lave, så det finnes ikke ly. Videre fortsatte vi inn til Skjelsbotangen og sørover til starten av Skjelsbusundet. Vi hadde vinden midt imot, men sundet lå relativt skjermet likevel. I Skjelsbu så det ut til å være et greit sted å sjøsette/ilandsette kajakker, men om parkeringsplassene er private eller ikke bør sjekkes ut.

I bukta nord for StangholmenVi padlet ut forbi Sauvika, og tenkte vi skulle runde Stangholmen for å se vinden og sjøen an, om det gikk an å padle vestsiden av Vesterøy og tilbake til Hvalsund. Vi rundet Stangholmen så vidt, men bestemte ganske snart at vi burde ta samme vei tilbake, da det var meterhøye bølger og mye vind. Det var relativt krappe bølger inne mot land, og det var begynt å skye til. Vi ble overbevist om at vi hadde tatt rett avgjørelse da vi hadde snudd og var på vei innover igjen på østsiden av Stangholmen og Steinar ble litt for ivrig i å surfe på de «gode» bølgene ganske nærme land, og fikk seg årets første bad! Vi gikk i land på nord-østsiden av Stangholmen både for at Steinar kunne få skiftet og for å spise lunsj. Det viste seg å være en veldig fin bukt. Der vi var var det nok for nærme en hytte til å kunne telte, men på nordsiden av bukta kan det nok være mulig å få opp et par telt.

Vi padlet samme vei tilbake, gjennom Skjelsbusundet – denne gang med vinden i ryggen – og rundet nordøstsiden av Vesterøy og padlet tilbake til Hvalsund (i underkant av 2 mil torsdag). Vi pakket ut av kajakkene og festet de på hengeren og avsluttet turen på et svaberg i Hvalsund i kveldssol med pølser og pannekaker på primus. Det blir nok ikke siste gang vi padler i Hvaler, men vestavind er en ugunstig vind for denne øygruppa virker det som, det ser ut til å være mange flotte steder særlig på vestsiden av øyene (eller ble vi farget av hvor vi ikke kunne dra denne ganga…?)

Kveldspadling, fremme på Furuholmen

En kommentar om “Kajakktur Hvaler

  1. Knallbra webside Marie!! At ej ikkje he oppdaga denne før!! Her er det vel masse bra turtips!! fantastisk!
    Berre seifra når du vil på tur igjen!! Ej e klar!! klem klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s