New York

Dato: 10.-14. november 2010

Sted: New York

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Mamma og jeg besøkte Ragnhild som er noen uker i NY i høst

Overnatting: I Ragnhilds «sjarmerende» leilighet i Upper West side, Columbus Av – 106th street.

Kart: Lonely Planet NY og gratissykkelkart…

Onsdag 10. november

Vi landet på JFK airport ca kl 1300 amerikansk tid, etter ca 8 timer over Atlanteren fra Amsterdam. På forhånd hadde vi bestilt shuttlebus, noe som fungerte veldig bra. Vi hadde bestilt på http://www.supershuttle.com, gikk ut i utgangshallen, rett til venstre for Dunkin Donuts, ved ground transportation information. Vi måtte ringe fra en «automat» og oppgi referansenummeret, og så fikk vi beskjed om å vente ca 20 min. Shuttlebussen kjørte oss fra dør til dør, og var en minibuss med ca 8 – 10 personer som skulle til samme område.

Det tok ca 1 time og 40 min inn. Vi satte fra oss koffertene og gikk rett ut på en skikkelig amerikansk restaurant og bestilte hver vår hamburger! På prisene i USA legges alltid tax til (ca 8 %), deretter må du selv legge på tips, som skal være mellom 15-20 %! puh, er jo rene matteeksamen hver gang man har spist jo… Etterpå dro vi oppom Columbia University (ligger mellom Broadway og Amesterdam Av., og begynner på 114th str.) der Ragnhild er visiting scholar. Noen utrolig flotte bygg, og særlig i mørket, med lys i de digre vinduene i biblioteket.

Torsdag 11. november

Etter en lang frokost hjemme hos Ragnhild dro vi rett over gata og leide oss sykler (106th str ved Columbus Av, $8 pr time pr pers, $40 for leie hele dagen). Vi sykla gjennom Central Park i utrolig flotte høstfarger og knall blå himmel. Ca 10-12 grader. Central Park går fra 59th – 110th street, altså over 51 kvartaler. Vi sykla fra 106th og langs vestsiden av parken. Det var utrolig flotte sykkelveier – asfaltert – og mange syklende og joggende. Fint ved vannene. Vi var oppom Strawberry fields (like ved der John Lennon ble skutt), og innom den kjente skøytebanen Wallmans helt sør i parken. Hadde lunsj på en utecafé ved Columbus Cirkle. Sykla videre ned Broadway, var innom og kjøpte billetter til Chicago musikal. Man kunne kjøpe billetter på nettet også, men måtte i tilfelle ha skrevet ut billetten på forhånd, noe vi ikke hadde mulighet til. Sånn sett kunne det være like så greit og bestilt hjemmefra i Norge. Dette var rett ved Times Square (rundt 49th45th str). Vi sykla videre til 20th str, og sykla derfra øst til East River. Langs hele kysten av Manhattan går det en bra tilrettelagt sykkelsti, som var super å sykle på. Vi tenkte oss over Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge, men hoppa over det da vi hadde brukt lang tid og det ikke var så lenge til det ble mørkt. Uansett hadde vi en fantastisk sykkeltur nedom Battery Park helt på sørspissen, og så Frihetsgudinnen rett før sola gikk ned, og videre oppover langs Hudson River i det vi så solnedgangen over skyskraperne på New Jersey! Helt magisk! Da vi var på Battery Park tenkte vi at vi kunne kjøpe billetter til Ellis Island dagen etter (12 $ pr pers, 20 $ inkl. omvisning/audio). Her også var det samme at man kunne kjøpe billetter på nettet, men måtte da skrive ut billettene. Vi kom dit ti over halv fire, og de stengte kl tre… Vi leverte tilbake syklene i sekstida, etter å ha sykla til sammen ca 2 mil, og dro direkte til en Thailandsk restaurant, Thai Market, ikke langt fra Ragnhild (ligger mellom 107th og 108th str i Amsterdam Av.)

Fredag 12. november

Lang og god frokost hos Ragnhild i dag også. Tok banen ned til South Ferry/Battery Park hvor båtene til Ellis Island/Frihetsgudinnen går fra. Vi kjøpte billetter, og stilte oss i den korte køen. Vi ble ganske snart vist at dette var feil kø, køen starta laaaaangt borte! Det var en køtid på ca 2 timer. Så vi leverte billettene tilbake og fikk tilbake pengene. Deretter dro vi opp til China Town (på bare noen få kvartaler bor det 150 000 mennesker her!!), spiste lunsj (evt tidlig middag…) på Great New York Noodle Town (Bowery – Bayard str) – kjempegod kinesisk mat og digre porsjoner! Vi fortsatte videre til Soho, var innom noen butikker på veien, bl.a. Urban Outfitters ved Union Square (14th str – the Americas), og var lenge inne på Paragon i Broadway ved Union Square – en diger butikk med friluftsutstyr. Var innom litt flere butikker i området, og spiste middag på Fridays på Union Square. På vei hjem var vi innom en fantastisk matbutikk rett ved Ragnhild (Westside Market, ligger mellom 110 og 111 street i Broadway), med rekker av frukt, grønnsaker, oster og alt var utrolig flott oppstilt og utstilt!

Lørdag 13. november

Vi gikk ut og spiste frokost på en typisk amerikansk Diner – og hadde pancakes, waffels og French toast. Etter frokost dro mamma og jeg ned til 5th Av., og var bl.a. innom Urban Outfitters (999 xx str – xx Av), og et par timer på Nike store på 57th str – 5th Avenue. Fem etasjer med ganske så bra priser! Ragnhild jobba på doktorgraden, men i femtida traff vi henne igjen og dro ut og ned til Red Lobster  på 42nd str – Fashion Av. Der burde vi visst ha bestilt bord, for det var tre kvarter/en times ventetid… Men vi hadde gledet oss til å dra dit, siden vi har mange gode minner fra Red Lobster i Florida, så vi tok en drink i baren og venta. Og den som venter på noe godt… – et helt fantastisk måltid med hummer og reker! Etterpå dro vi på Chicago – herlig musikal! Vi hadde billetter på bakerste mezzanin (men helt forrerst på denne) – og så veldig godt herfra også. Og etterpå var det ut på Times Square – for et folkeliv og lysshow! Skikkelig gøy! Vi tenkte oss opp i Top-of-the-Rock ($20) ved Rockefeller Center, for å få utsikt over hele natte-New York, men siste heisen gikk kl elleve (og vi forstod det som at billettene måtte kjøpes før ni, men dette vet jeg ikke sikkert), og klokka var over det nå… Ja, ja – må jo ha noe å komme tilbake til!

Søndag 14. november

Etter frokost på Community Food & Juice i Broadway – 113th str , en frokost/lunch/middag restaurant som legger vekt på sunn og økologisk mat, dro vi opp til Harlem og var med på gudstjeneste der. Vi hadde tenkt oss til Abyssinian Baptist Church på 138th str – Lenox Av (Malcolm X Blvd), men det var det tydeligvis flere som hadde… Det var denne som stod i Lonely Planet, og her var det laaang kø – tvilsomt at alle kom inn. Og dette var en halv time før gudstjenesten startet! Så vi gikk over gata til Mother African Methodist Episcopal Zion Church (på 137th str). Det var visst en spesiell minnegudstjeneste over Dorothy Height, som vi forstod hadde vært en viktig forkjemper for afro-amerikanske kvinners rettigheter i USA gjennom et langt liv. Veldig spennende å få med litt av den historien også, sammen med flott sang, selv om det ikke var gospel sånn som man kan se på film… Vi dro innom Starbucks på vei hjem, spiste lunsj i leiligheten, og så kom Super Shuttlen og hentet oss kl to (må bestilles min. 24 timer i forkant). Flyet gikk halv syv, og både jeg og mamma følte oss nesten litt snytt da vi oppdaget av tida var gått veldig fort og at vi plutselig var fremme i Amsterdam (tok ca 6,5 timer over, + 6 timer i tidsforskjell) – vi hadde bare rukket å se én film, spise middag og sove!

Mandag 15. november

Frokost på flyplassen i Amsterdam, og hjem med fly til hhv Kristiansand og Oslo. De gikk nesten samtidig, så det var veldig praktisk. En herlig langhelg som et velkomment avbrudd i høstmåneden november i Norge.


En kommentar om “New York

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s