Kajakktur Bohuslän – Sverige

Regn var ikke noe uvanlig på denne turen...
Regn var ikke noe uvanlig på denne turen...

Dato: 4.-10. august 2008

Sted: Bohuslän, Sverige (Strømstad – Smøgen – Grebbestad)

Organisert/privat: privat

Hvem var med: meg, Kristin Wennesland

Kart: Sjøkart

Mandag 4. august: Strømstad – Sør-Koster

Vi kjørte fra Oslo om morgenen, og brukte ca 2 timer til Strømstad. Vi hadde proviantert endel på forhånd, men det hadde vi ikke trengt. Det var mye gøyere å gå i svenske butikker!

Vi fant et sted ved Marieholm marina, nordvest for Strømstad sentrum, der vi kunne sette ut kajakkene. Det var en fin utesettingsrampe og stor P-plass like ved. Her var det langtidsparkering, 30 kr/døgnet.

Vi padlet ut fra Stømstad, rett vestover mot Kosterøyene. Her padlet vi gjennom kanalen mellom nord og syd Koster. Her var det to store strender/leirplasser for store grupper rett i østinngangen til kanalen. Det begynte å blåse opp en god del på den tiden vi brukte fra Strømstad og over fjorden. Det begynte også å regne mye. Vi fanto store strender/leirplasser for store grupper rett på østinngangen til kanalen. Vi bodde på syd Koster, nesten helt vest i kanalen. Det var en fin strand, og god plass til to telt, til nød 3. Men – det var et naturreservat, og vi lærte at kun noen få naturreservat gir lov til å campe. Allemannsretten gjelder også i Sverige, men her er det kun lov å overnatte én natt på samme sted, ikke to.

Husk å ta med kikkert, fuglebok (vi så masse både skarv og hegre på hele turen), ha lykta lett tilgjengelig. Plutselig blir det mørkt eller dårlig sikt, og du er veldig mye lettere å se hvis du har lys.

Vi dro ut fra Strømstad ca kl. 1500, sammen med en hurtibåt på vei inn til Strømstad. Vi møtte båten igjen på Koster ca kl. 1700. Lurt å unngå den hvis man kan.

Tirsdag 5. august: Sør-Koster – Strømstad -Långeskär (nordvest for Grebbestad)

Kveldspadling
Kveldspadling

Tid på vannet: 5 timer og 45 min

Distanse: 30 km

Gjennomsnitt: 5,2 km/t

Vær: opphold, skyet til dels sol.

Vind: NØ ->N ->SØ, 13 m/s ->nesten stille

Vi stod opp halvsyv, klare til å padle over Kosterfjordn, men med vind på 13 m/s tok vi Kosterbåten tilbake til Strømstad (65 kr pr pers, 140 kr pr kajakk, 70 kr pr sykkel). De tok ikke kort på båten, så vi måtte inn til

Idyllisk på Kosterøyene - men mange nordmenn her!
Idyllisk på Kosterøyene - men mange nordmenn her!

«affären» for å finne en»bankomat», et par km inne på syd-Koster fra kanalen. Vi fikk haik fra Långebryggan til affären, og gikk tilbake. Vi tok båten kl. 1045 (går ikke så veldig ofte, så lurt å sjekke rutetider). Vi fikk med kajakkene på båten, er nok plass til max 4 kajakker pr. båt. Men det går visst også ferje i løpet av dagen. Kan være en mulighet hvis det er flere kajakker.

Vi padlet ut fra Strømstad, det var endel strøm sørover herfra. Det var også mange fine strender rundt innseilingen til Strømstad fra Koster, nordsiden av N. Öddö. Vi padlet sør for Furuholmen, sundet mellom N. Öddö og Daftö-Valö. Videre ned øst av S. Öddö. Her var det veldig grundt (skulle ikke vært noe lavere vann…), rundet og padlet mellom S. Öddö og Tjärnö, rundet Lindholmen på vestsida (det går ikke an på østsida). Mange fine strender på Lindholmen. Vestsiden av Saltö, vestsiden av Rässö og Kockholmen (naturreservat som ikke er lov å telte i), haddemiddag på sør-vestsiden av St. Årsklåvet (padlet mellom St. og L.). Her kan man få opp endel kajakker hvis man bærer litt, fin havn for 2 kakker. Hadde padlet 3,5 timer før middag (18 km) og 2 t og 15 min etter middag.

Videre padlet vi på østsiden av Båtskär, L. og St. Gluppan, øst av Långeskär. På østsiden av Långeskär er det en stor, fin strand og mange teltmuligheter.

Vi slo leir på svaberg (med kiler) i bukta sør-øst på Långeskär. Det var ikke plass til så mye mer enn ett telt her. Det var en utrolig flott solnedgang denne kvelden, og vi satt ute hele kvelden og lagde pannekaker til kvelds. Middagen (pasta di napoli med ekstra grønnsaker) hadde vi tidligere i lunsjen/middagen. Var veldig bra å padle videre på!

Onsdag 6. august: Långeskär – Grebbestad – Gluppön

Sør for Grebbestad
Sør for Grebbestad

Tid på vannet: 5 timer og 30 min

Distanse: 25 km

Vær: opphold, skyet til dels sol på formiddagen, regn på ettermiddag og kveld.

Vind: SØ ->S ->SV, 3 m/s ->5-6

Fra Långeskär padlet vi på innsiden av Ulsholmen, forbi Gule Humpen. Dette strekket fra Gule Humpen il Klätten kan være veldig tøfft med S/SV/V. Var noen nødhavner på veien. Vi padlet videre å innsiden av Klätten, fulgte leia forbi N. og S. Gåsö, så nord for Løkholmen og inn til Grebbestad. Relativt grei by, ikke så veldig koselig havn, men du finner både butikker og ikke minst kajakkutleie der: Kajakkcenter, http://www.kajakcenter.com, tlf: 0525-109 30. Vi kjøpte (dyre!!) reker og loff og satt og koste oss på brygga!

Vi padlet videre sørover øst for Otterøn (bukt på østsiden, litt mye skog), videre fulgte vi leia forbi Musøn. Ganske kjedelig strekk. Vi rundet NV for Porsholmen. Nydelig utsikt. Fin nødhavn for 2-4 kajakker hvis sørlig-vestlig vnd rett før en runder NVsiden.

Videre passerte vi Valön på nord-vestsiden, så Hjärterön og inn rundt Trybergsholmen mellom Dyngöen og Fläsköen. Padlet inn fra sør i sundet mellom Fläsköen og Gluppö og la oss til på Gluppö. Stor havn for fritidsbåter. Relativt stor strand, med gresslette litt lenge oppe (god utsikt vestover). Plass til et par telt, men endel steiner. Plass til mange under åpen himmel.

Været skiftet fra oppholdog litt solgløtt fram til vi dro fra Grebbestad. Da begynte det å regne, som fortsatte hele kvelden og natta.

Torsdag 7. august: Fast leir på Gluppö, padle-rundt-blant-småøyene-og-leke-i-bølgene-dag

Stranda på Gluppö
Stranda på Gluppö

Tid på vannet: 3 timer

Distanse: 11 km

Vær: Litt regn av og på, men stort sett opphold

Vind: SV, 5 m/s

«Hviledag». Sov til vi våknet i ni-halv ti tiden. God frokost, morgenbad og tur på øya. Padla fra ett til fire ute blant øyene sør-øst for Gluppön, blant annet Vedholmen og fine kanaler på Trinisla og et par øyer rett vest for denne (og nord for Pumpen).

Anette, Kristin, Lars, Nathalie og Mathias
Anette, Kristin, Lars, Nathalie og Mathias

Vi fikk noen gode surfebølger. Flott skjærgård. Padla inn til Mathias (Sørhaug, kamerat av Kristin) sin hytte på Dyngön. Der var han med kjæresten Nathalie og et vennepar, Lars og Anette nettopp kommet i land etter noen dagers seiltur. Veldig hyggelig ettermiddag/kveld med middag før vi padla «hjem» til teltet på Gluppön klokka ti.

Fredag 8. august: Gluppö – Hunnebostrand – Sotenkanalen – Tryggöskjær

Herlig leirplass
Herlig leirplass

Tid på vannet: 6 timer

Distanse: 30 km (1 mil, pause, 1 mil, pause 1 mil)

Vær: Stort sett opphold, litt sol

Vind: N/NV, 3 m/s

Padlet ut til Skottarna, flotte kanaler! Videre på vestsiden av Hamburgö. Flott og relativt stille sjø. Padlet gjennom Gråskjær og inn til Hornö, rundt på sørsiden, og videre inn i bukta på nordsiden av Dannemark. En stor bukt, store strender på begge sider, store sletter, men litt mye båtfolk. Naturreservat, men lov til å telte her. Vi gikk i land og gikk en tur på øya. Veldig fine berg å stupe fra helt sør på Ulön.

Vi padlet videre leia forbi Valön. Kan være et tøft strekk hvis «riktig» vindretning, men da bør man padle utenfor småskjærene/øyene. Inn gjennom Testholmen og Lyngpo og videre til Tocken. Veldig flotte svaberg til telting eller lunsj og flotte kanaler. Men vindutsatt!

Padlet videre inn Klätten, også veldig fin, og inn på sørsiden av Alvö og gjennom Ytre Huö og Flatholmen. Kanalen mellom Ytre og Indre Huö er stengt…

Vi padlet videre inn i leia igjen og inn til Hunnebostrand, en koselig havn sommerstid. Vi tok kajakkene opp på flytebrygga. Koselige hus og butikker. Bakeri et stykke opp i bakken, videre forbi kirka og matbutikken.

Koselige Hunnebostrand
Koselige Hunnebostrand

Etter halvannen time i Hunnebostrand padlet vi gjennom den 5 km lange Sotenkanalen. Relativt kjedelig i begynnelsen, men gikk ganske fort å padle den. Det er en bro midtveis som åpner seg ved signal når det kommer seilbåter gjennom. Den ble finere og finere etter broa.

Vi la oss til for natta på Tryggöskjær. Er visst et naturreservat, men vi var for slitne til å fortsette mot Smøgen. Middag, kaffe og kveld ute. Telt på kiler, herlig! Begynte å regne da vi gikk inn i teltet klokka elleve. Ellers har det nesten ikke regna i dag!

Lørdag 9. august: Tryggöskjær – Smøgen – Saxen – Sotenkanalen -Hälsö

Med Smøgen i bakgrunnen
Med Smøgen i bakgrunnen

Tid på vannet: 6 timer

Distanse: 32 km

Vær: sol!!

Vind: V, stille ->mye vind på kvelden

Padlet vest for Smøgen, og inn kanalen mellom Smøgen og Kleven. FOR en overraskelse! Da forstod vi hva Smøgen var! Fra Tryggöskjær så det kun ut som et industriområde og digert, nytt byggefelt… Her var det brygger med masse små butikker og masse båtliv! Dette var faktisk en dag med sol HELE dagen nesten! Øyene vest for Kleven og sør for Holländerberget på Smøgen var flotte for bading. I Smøgen gikk vi i land. Padlet rundt hele brygga og inn i bukta på sør-østsiden av Smøgen. Svaberg og småbrygger det gikk n å ta opp noen få kajakker på. Smøgen var 5 km padling fra Tryggöskjær. Padlet ut til Saxen og Langö, øst for Smøgen. Nydelige øyer for pause!

Vi padlet videre opp på østsiden av Smøgen og vest for Kungshamn, og inn kanalen i sundet sør-vest på Grindholmen. Utrolig koselig og smalt, med gamle naust (som vel var restaurerte og fungerte mest som hytter, men koselig var det). Siste naust traff vi et gammelt ektepar som var ordentlig artige. De kalte seg de siste fiskerne i kanalen! Hadde pause og middag på småøyene i bukta der. Padlet ut gjennom Tryggökjær og Tryggö og prøvde sjøen rundt Tryggö. Det hadde blåst opp, og vestlig sterk vind gjorde at vi padlet inn i Habybukta og inn i Sotenkanalen. Rett før vi kom til kanalen var det ganske så grut, så vi måtte ut og leie kjakkene over sandbankene… Kanalen gikk fort unna, medstrøms.

Vi padlet videre ut på vestsiden av Söö, endel vind vestfra og bølger, ut til Yttre Huö, rundet den på nordsiden og gikk ut i sundet mellom Alvö og Ängern. Mange seilbåter lå her i sundet, men det var ikke noe å legge til for kajakker, for høyt og bratt fjell. Vi padlet ut til Tocken, men i så mye vind og vestlig vindretning var det svært værhardt her. Tocken er nok best i rolige vindforhold.

Herlig leirplass på Hallsö
Nok en herlig leirplass , her på Hallsö

Vi bestemte oss for padle tilbake mot Yttre Huö, men på nordøstsiden av Hallsö fant vi en flott bukt, nesten en liten lagune, med fin sandstrand og relativt stille. Det var også en gresslette med plass til 3-4 (til nød 5) telt, men dette var på en høyde med åpent mot øst og vest.

Denne kvelden fikk vi laga en ordentlig tørkesnor, festa med kiler og karabiner – gøyalt det!

Søndag 10. august: Hallsö- Grebbestad

Våte men fornøyde!
Våte men fornøyde!

Tid på vannet: 5 timer

Distanse: 29 km

Vær: regn og veldig mye regn!!

Vind: SV, ganske stille

Transportetappe! Vi padla leia helt inn til Grebbestad. Vi hadde hørt på værmeldinga at det var meldt et kraftig uvær, og mørke skyer lå over/bak oss hele tida. Det regnet stort sett hele tiden også. Men da vi hadde lunsj (øy rett utenfor Fjällbacka) var det opphold, og pitabrød med de siste grønnsaken ble fortært med stor glede! Vi padlet gjennom sundet med Fjällbacka tilbake. Rett før vi ankom Grebbestad åpnet himmelen seg, og da vi var kommet frem og skulle ta opp kajakkene var alle sluser åpne!

Vi fikk skiftet til tørt tøy inne på et offentlig toalett rett ved Spar, og regnet ga seg faktisk til da vi kom ut derfra. Jeg tok buss og tog tilbake til Strømstad (ikke så lett å finne ut av…), og en (gratis) P-buss fra jernbanestasjonen i Strømstad til Marieholm. Tror de går kanske regelmessig. Der stod bilen, og jeg kjørte tilbake til Grebbestad (ca en drøy halv time) og plukket opp Kristin og kajakkene.

Godt fornøyde etter en flott uke i den Svenske skjærgården vendte vi nesa nordover og kom akkurat to minutter over stengetid i Svinesund (kl. 2100), og fikk ikke bruk opp de siste hundre svenske kronene… Turen ble endel våtere enn tenkt, og det er vel eneste kajakktur jeg noen gang har vært på der det aldri har vært tvil om at natta skal tilbringes INNE i teltet! Men mange overraskelser underveis, og ingen tur blir jo akkurat som tenkt, og det er jo det gøyeste!

Diverse tips og ting ved padling i Bohuslän:

Værmelding i Sverige: smhi.se

Turistinformasjon Grebbestad: 0525-100-80 (ikke slå +46 når man befinner seg i Sverige, selv om det er norsk mobil).

Tips til sandstrender/bukter mellom Grebbestad og Lysekil (fått i kajakkbutikken i Grebbestad):

– Nordsiden av Otterön, sør for Anglevik

– Måkholmen (sørvest for Otterön) – innsiden/østsiden, fine sletter

– Långeskär – østsiden, veldig fint for kajakker

– Vedholmen – østsiden

– Øst for Vedholmen er det super padling

– Skottarna eller Kalveskär – egen lagune, kjempeflott (men relativt værutsatt, og kun svaberg)

– Dannemark – stor bukt på både nord- og sørsiden (et naturreservat der der er lo å campe), masse båter som ligger her, og man ligger ikke alene, men lang strand med plass til veldig mange kajakker og telt.

– Rødhummer (rett nord for Hunnebostrand) – en liten strand på vestsiden (?) (ikke telting)

2 kommentarer om “Kajakktur Bohuslän – Sverige

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s