Pilegrimstur i Østfold

Fra Kornsjø på svenskegrensa sør i Østfold til Halden, fulgte vi delvis pilegrimsleden fra Holtet (svenskegrensa) til Oslo. Tre dager med tidenes sommervær og -temperatur gikk vi gjennom nydelig bjørkeskog, på skogsveier, gårdsveier og stier, skog og kulturlandskap, og opplevde en utrolig flott – og for meg ny – del av Norge.

Vandring gjennom de Østfoldske skoger

Dato: 25.-27. mai 2012

Sted: Sør i Østfold: Kornsjø – Prestebakke – Idd – Halden

Privat/organisert: organisert, Thomasgården

Hvem var med: Mari, Ulla (turledere), Tormod, Lene Mari, Helga, Anne, Nils, Dinah, Margrethe, jeg

Overnatting: menighetshus

Kart: (Turkart Halden, 1:50 000)

Fredag 25. mai: Kornsjø – Prestebakke (14 km) 

Jeg ble med på første del av en ti-dagers pilegrimstur fra Kornsjø til Oslo der Mari skulle være turleder. Værmeldinga viste ti dager med stor sol og over 20 grader! Vi møtte opp på Thomasgården på fredag morgen. Jeg kom med toget som gikk fra Oslo kl. 0600, og videre fra Halden med buss (minibuss kjørt av Halden taxi ved bestilling senest 2 timer før avgang, tlf 69 21 32 00) til Prestebakke der jeg ble hentet og kjørt den siste drøye milen til Thomasgården i Kornsjø. En nydelig oase av et sted, rett ved et vann som skal være veldig fint å padle kano i.

Etter morgensamling i kapellet kl 1000 begynte ferden nordover. Vi gikk gjennom et område som defineres som innlandsvillmark og har bl.a. ulv. I dag så vi imidlertid bare stålorm, to hoggormer og en frosk, og en nydelig skog. Vi gikk nordover fra Thomasgården, på østsiden av Løksvann, vest for Bjørnholtet og opp til veien, krysset denne og fortsatte oppover bomveien og videre vestover forbi Lille Rabbemoen til Pålsbu. Rett før dette hadde vi en herlig lunsj i skyggen. Vi fortsatte 1,5 km langs RV101 nordvestover til Sætre. Der gikk vi inn en grusvei forbi Mosekasa, forbi Myrvang og Lasætre. Fra krysset 200 m nord for Lasætre gikk vi rett nordover og kom inn på den blåmerka Karl XIIs vei. Vi gikk 2-300 m forbi et gårdstun. Der skulle det etter kartet gå en tydelig blåmerka sti. Vi kom derimot til et 2 km langt stykke krattskog… Vi så vel to blå merker underveis, men ikke antydning til sti. Men den skulle følge jernbanen så vi gikk parallelt med den, forbi to hogstfelt og kom oss gjennom til slutt! Etter dette var det herlig å gå på grusvei siste biten til Prestebakke.

Det var så mange grønnfarger på veien. Nyutsprungen bjørk, nye skudd på grantrærne, mose, blader og blomster, og sola som skinte ned gjennom trekronene. Utrolig vakkert! Det var sol hele dagen og deilig å gå i skyggen, termometeret viste 30 grader i skyggen! Heldigvis var det også litt vind til å kjøle oss ned.
Da vi kom frem til menighetshuset der vi skulle overnatte i Prestebakke, et lite, koselig tettsted, var det første vi gjorde å skifte til badetøy og dra ned til Ørsjøen rett ved kirka og bade. Sjøen var såpass stor at den ikke akkurat hadde nådd noen sommertemperatur (14-15 grader), men det var bare deilig med et forfriskende bad etter en varm dag. Vi spiste deilig middag ute, hadde fin kveldssamling i kirka der vi bl.a. fikk litt historiefortelling om Prestebakke kirke fra en lokal, og Ulla spilte gitar, gikk en liten kveldstur for å lete etter ny badeplass for morgenbad og flyktet til slutt inn når myggen kom i ni- halv titida…!
Idylliske Thomasgården
Irrgrønne nyskudd på granen
Koselig med løvetann
Karl gikk ikke alltid den enkleste veien gjennom skogene fikk vi raskt erfare…
Lene Mari leser kart
Her skulle det altså etter kartet gått en god, blåmerka og tydelig sti…
Lørdag 26. mai: Prestebakke – Idd (17 km)
Tormod og jeg startet morgenen med morgenbad på badeplassen vi fant kvelden før – kun rett over fotballbanen og ned til sjøen. Herlig og kald start på en dag som snart ble varm!
Turen gikk videre fra Prestebakke forbi kirka, deretter tok vi veien til høyre og fulgte denne forbi Bøkevangen og ca 1 km videre før vi tok inn en grusvei vestover ved Stenersrød (Karl XIIs vei) øst for Brønnekollen. Deretter gikk vi vestover forbi Buer, på en nydelig vei med mye bjørk og grønt og koselige hus og gårder. Vi tok den lille stikkveien NV ca 500 m etter Buer. Her var det litt vanskelig å finne stien etter huset i enden av veien, men i skogholtet bak fant vi stien brått til høyre (NV). Stien var dårlig merket men den var så vidt synlig og vi fant traktorveien etter 500 m der vi tok til venstre og satt oss ned i skyggen og spiste lunsj.
Etter lunsjen kom vi inn på Olavsveien, og her møtte vi pilegrimsleden som går fra Holtet ved svenskegrensa til Oslo. Denne ble fulgt videre. Denne pilegrimsleden ble beskrevet første gang i nyere tid i 2005 og den er ikke blitt så veldig kjent enda. Den er varierende godt merket, noen steder veldig bra, andre dårlig, som herfra til Idd. Tormod som var med på turen har vært med og skrevet boka med beskrivelse av hele leden, så han hadde masse spennende informasjon og historie å komme med.
Da vi kom inn på Olavsleden steg vi opp til 200 moh og kom til et stort granittplatå over hele Vestfjellet. Vi fulgte kraftlinja og så noen blå merker her og der, men de var ikke alltid så lette å se. Etter vi krysset bekken noen få hundre meter sør for høyden 208 moh ble det tett krattskog. Vi gikk på østsiden av en kolle vi hadde rett foran oss etter vi krysset bekken, gikk på umerket sti gjennom skaret vest for høyde 208 moh og etter myra kom vi til en bedre sti. Ikke lenge etter kom vi til Liholttjernet og der var det en god og bred sti. Vi tok en pause her og Tormod og jeg benyttet sjansen til å bade igjen. Denne ganga var det oppe i 20 grader og deilig å bade i!
Videre fulgte vi god sti gjennom bjørkeskogen og kom etterhvert til Tjernholt, over på vei til Holt. Deretter nordover gjennom hyttefeltet Pettersborg. Vi fulgte bilveien oppover helt til topps (her var det mye granitt) og kom etterhvert inn på kyststien. Ved et t-kryss helt øverst tok vi til høyre og kom inn på en kjerrevei vi fulgte nedover (igjen kom vi inn på Karl XIIs vei). Kom til en nydelig allé der Mari overraskende trakk frem rester fra kringle vi hadde fått etter et møte på menighetshuset kvelden før! Herlig! Vi gikk videre forbi Haugland, Fagerholt og ned til Snekketorp. Kom ut på RV22 og gikk på fortauet 2,5 km forbi Idd kirke og til Idd menighetshus på Ås. Her ventet Nils med ferdig middag og jordbær! Ved Idd kirke så vi det første pilegrimsmerket som vi neste dag skulle finne flere av.
Idd er kjent for sine mange steinbrudd og granitt. Granitt har den egenskapen at det ofte deler seg i 90 graders vinkler, slik at denne steinen brukes mye i jernbanebroer, kirker og grunnmurer. Det er herfra stein til Monolitten og resten av skulpturene i Vigelandsparken er hentet fra.
Bjørka er på sitt fineste nå og ga deilig skygge
Granitten var godt synlig da vi kom inn på Olavsleden
Idyllisk skogsholt
Liholttjernet der vi tok formiddagsbadet vårt
Vannpåfyll rett ved Holt
Det var så varmt at knekkebrødet kunne brettes i to uten den minste knekk!
Kaffe og kringle i skyggen!
Søndag 27. mai: Idd – Halden (6 km)
Nok en herlig dag med sol fra skyfri himmel og varmt selv tidlig på morgenen. Fuglene begynte å synge kl fire og vi var klare til å gå kl ti. Vi tok gårdsveien bak menighetshuset på Ås og fulgte denne forbi to andre steder som het Ås og ned til Øberg. Her krysset vi RV22 og fortsatte inn ved Rishagen. Vi gikk langs den gruslagte kongeveien forbi golfbanen og Risum og kom opp til Fredriksten festning der vi kunne skue utover Halden. Dagens første is ble kjøpt her før vi gikk nedover til byen. Jeg forlot gruppa i sentrum og de gikk videre mot Oslo. Før toget gikk rakk jeg en stor kuleis sammen med Anne som kjørte bagasjen, på brygga.
En kjempeflott tur med herlige folk, flott landskap, gode samlinger og et bekjentskap til pilegrimsvandring. Tormod har beskrevet turen på pilegrim.no.
I dag begynte vi å se pilegrimsmerkingen av veien
Is på festninga er ikke dumt!
Hele gjengen utenom Tormod: bak f.v.: Helga, Mari, Lene Mari, foran f.v.: jeg, Margrethe, Dinah, Nils og Ulla

3 kommentarer om “Pilegrimstur i Østfold

  1. Hei, vi ønsker å bruke bildet av Karl XII vei og Olavsleden på nettsiden vår, så lurte derfor på om dette er i orden? Mvh Camilla

    1. Hei Camilla. Så hyggelig at dere vil bruke et par av bildene:-) Som jeg skriver under fanen «Maries turblogg» øverst på bloggen: «De fleste bildene er for salg, så det er bare å ta kontakt via e-post marie.brovig.andersen@gmail.com dersom det er aktuelt.» Fint om du sender meg en e-post, så blir vi nok enige om en pris. Hilsen Marie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s