Skjækerfjella

Ukestur i det flotte Skjækerfjellområdet. Et område med veldig få folk, men vel verdt et besøk. Grønnkledde fjell, fiskerike vann og Norges geografiske midtpunkt.

Skjækerfjella, sett fra Skjækerhatten og sørover
Skjækerfjella, sett fra Skjækerhatten og sørover

Dato: 28. juli – 3. august 2013

Sted: Skjækerfjella

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Lars Erik, jeg, Varg og Karo

Overnatting: Setertjønnhytta, Skjækerdalshytta og fire netter i telt

Kart: Skäckerfjällen 1:50 000 (Norge-serien 10096, 2011) og Snåsa 1:50 000 (Norge-serien 10099, 2012)

Søndag 28. juli: Lakavatnet – Setertjønnhytta (9,5 km)

Vi kjørte til den store parkeringsplassen ved Lakavatnet (60 kr for én dag, 100 kr for flere dager, betaling med mobiltlf.) ved Gaulstad, drøye 3 mil øst for Steinkjer. Kjørte så bilen til Mokk gård (ca 8 km på vei), hadde med sykkel så Lars Erik syklet tilbake til parkeringsplassen. Så startet vi å gå i åtte-tida på kvelden. Vi fulgte svillelagt sti og gikk tørrskodd hele veien fram til Setertjønnhytta (NTT, selvbetjent) der det var godt tilrettelagt for hunder og eiere i annekset. En fantastisk kveld, varmt og godt og nydelig vær så middagen/nattmaten ble fortært på trappa.

På svillestien inn mot Setertjønnhytta
På svillestien inn mot Setertjønnhytta

Mandag 29. juli: Setertjønnhytta – Hattjønna (sør for Skjækerhatten) – Skjækerhatten (1139 moh) (14 km)

Vi startet dagen med en morgentur til Norges geografiske midtpunkt, bare 600 meter fra Setertjønnhytta. Etter dette fulgte vi «stien» som er merket av på kartet som går på norsiden av Skjækervatnet. Vi fant bare stedvis noe som kunne minne om sti, men det var enkelt å orientere seg i terrenget, med flott utsikt mot Skjækerfjellan fremfor oss. Vi steingikk elva mellom Skjeldbreien og Skjækervatnet, helt i nord. Vi tok lunsj ved Kokfisktjønna, gikk over Grønhaugen og opp til Hattjønna på sørsiden av Hattjønnbekken. Det var rimelig bratt opp siste del opp til Hattjønna men vi ble belønnet med en fantastisk plass å slå opp telt på. Vi prøvde fiskestanga litt før vi tok en kveldstur opp til Skjækerhatten. Derfra så vi innover i Sverige, til Gaundalen fjellgård (bebodd veiløs gård) og vestover «over de sju blåner».

IMG_2493
På vei mot Norges geografiske midtpunkt
Mer midt i Norge kommer vi ikke!
Mer midt i Norge kommer vi ikke!
IMG_2499
Kryssing av elva mellom Skjeldbreien og Skjækervannet
IMG_2510
Skjækerfjella i det fjerne – med Skjækerhatten til venstre
IMG_2521
Vannpause i Storbrenta før oppstigning til Grønhaugen
IMG_2528
Ingenting er som et avkjølende bad synes Varg
IMG_2538
…mens Karo liker seg best i sola og varmen
IMG_2544
Skjækerhatten i det fjerne – som kommer stadig nærmere
IMG_2551
Bedre teltplass skal man lete lenge etter! Ved Hattjønna mellom Sukkertoppen og Skjækerhatten.
IMG_2576
Alle fire på toppen av Skjækerhatten kl ni på kvelden
Den bebodde Gaundalen på den lyse flekken midt på.
Utsikt fra toppen av Skjækerhatten. Gaundalen fjellgård er den gule flekken omtrent midt i bildet, mens Sverige ligger bakom der.

Tirsdag 30. juli: Hattjønna – Lakavatnet (12 km)

Vi våknet til en gråere dag i dag, men temperaturen var helt ideell for en sommerfjelltur. Vi hadde ingen hast med å komme tilbake og litt fisking ble det tid til. Det ble storfangst på Lars Erik, en over 2 kg stor ørret fikk han på kroken! Etter sløying og filetering forlot vi Hattjønna, satte kursen nedover elva mot Sukkertoppskardet, men tok av fra dalen opp mot vannet på 800 moh vest for Tjaerhvie hvor vi spiste pannekaker til lunsj. Vi fortsatte over et småkupert terreng og grønnkledde fjell, mot alle småvannene øst for Tilhengaren, på ca 690 moh. Vi prøvde fiskestanga her også, men her var det ikke noe napp. Det kom noen smådråper, så vi bestemte oss for å ta korteste vei ned til Lakavatnet og gikk ganske rett sør-østover. Regnet kom i mengder idet vi satte opp teltet. Perfekt fiskevær tenkte Varg og Lars Erik, mens jeg og Karo koste oss innendørs i teltet. Fisket ga napp og de kom tilbake litt senere med 3 fine ørreter.

IMG_2617
Varg er imponert over storfangsten – denne holdt til middag et par dager.
IMG_2625
Førsteklasses fisk.
IMG_2646_2
«Alt dette, min sønn, skal en gang bli ditt…»
IMG_2650
Til tider var myggen veldig interessert i oss… Det hjalp heldigvis med regnet etterhvert.

Onsdag 31. juli: Lakavatnet – Lakatjønna (10 km)

I dag regnet det. Og regnet. Og regnet enda litt mer. De første par dagene på turen tenkte vi at «i Skjækerfjella er det ganske tørre myrer». Vi forstod at det hadde en sammenheng med en tørr finværsperiode dagene før vi ankom… Nå fikk vi erfart at myrer i Skjækerfjella er som myrer flest – rimelig våte når det regner eller nettopp har regnet! Det surklet i skoene og hvert skritt krevde ekstra krefter for å komme videre i myra. Lavt skydekke ga oss lite sikt. Vi gikk på østsida av Bellingtjønnin. Ved enden av vannet var det lunsjtid, men i mangel av annen god ly for regn og vind slo vi opp teltet. Vi fortsatte på sørsiden av Hestryggen i retning Lakatjønna. I løpet av det siste døgnet hadde det kommet mye nedbør og bekkene var blitt til elver og elvene var blitt store og til tider stri elver. Vi ble mindre og mindre optimistiske på hvordan og OM vi fikk til å krysse elva fra Lakatjønna som vi måtte over for å komme videre. Alternativet var å gå en flere mils omvei. Vi bestemte oss for å prøve sør for Lakatjønna. Elva hadde mye vannføring og med god drift, men vi fant et sted der det så ut til at vi skulle klare å vade over. Vi var da så gjennomvåte at det ikke var noe vits i å ta av oss noe som helst. Og vi kom over! Det var en veldig god følelse å vite at vi var på rette sida av elva. Vi slo opp teltet på sørsida av Lakatjønna.

IMG_2661
Våt!
IMG_2668
Kryssing av elva sør for Lakatjønna – vi kom oss over alle fire!
IMG_2665_2
Vannstanden var for høy og strømmen for stri for Varg og Karo, så da ble det spesialtransport over!

Torsdag 1. august: Lakatjønna – Skjækerdalshytta (9 km)

Vi gikk i terrenget rett vestover mot stien som gikk fra Vera og nordover til Skjækerdalshytta. Vi stoppet underveis og fisket litt. Da vi kom til Storbekktjønnin (Midtre) tok vi lunsj. Det var et nydelig vann og vi laget bål og kokte kaffe før vi gikk siste halvdel av dagens økt. Etter lunsj klarnet det opp og ble en nydelig ettermiddag. Vi gikk gjennom et nydelig landskap med masse små vann, men vi måtte også krysse/steingå noen elver, bl.a. Tverråa som var ganske stor. Men når det er varmt i været er det ingen problem. Da vi kom til Skjækerdalshytta (NTT, selvbetjent) traff vi for første gang siden søndag noen folk. Det var to hyggelige menn som etappevis gikk Norge på langs fordelt på en rekke år. Årets tur gikk altså gjennom Skjækerfjella. Også her var det veldig godt tilrettelagt for overnatting med hund. Skjækerdalshytta ligger inne i skogen, men likevel ganske høyt opp så litt utsikt er det også.

IMG_2669
Fisking ved Lakatjønna en torsdags morgen
IMG_2681
Ingenting er som en liten «av-med-sekken-pause» med vann og nøtter
IMG_2689
Nydelige småvann på platået før Skjækerdalshytta.
IMG_2693
Speidiing utover det vakre landskapet

Fredag 2. august: Skjækerdalshytta – Heimtjønna (8 km)

En strålende dag i dag. Vi gikk den første km over en furukledd dal og tenkte at her må det være flott å gå på ski om vinteren også. Over Skjækra var det hengebro før vi passerte Kulsliseteren og begynte oppstigningen. Vi kom til toppen og kom til Storbekktjønnin der vi tok lunsj ved den midterste tjønna. Stekte ørret til lunsj og koste oss lenge før vi gikk videre langs godt merket sti og forbi mange og fine småvann før vi slo opp teltet ved Heimtjønna. Her fikk vi begge to fisk og det vaket hele kvelden.

IMG_2703
Frokostgrøt med nyplukkede blåbær på trammen til Skjækerdalshytta
IMG_2705
Straks klar for avmarsj
IMG_2723
Turens siste teltplass.
IMG_2735_2
Stolt fisker
IMG_2738
Det ble noen ørreter på tampen av turen også

Lørdag 3. august: Heimtjønna – Mokk (5 km)

Turen i dag var også langs sti. Da vi begynte nedstigningen kom vi forbi et felt der det hadde vært gruvedrift for en god del år siden før vi gikk inn i skogen. Til sist var vi fremme ved Mokk og bilen. Vi pakket inn og kjørte tilbake til P-plassen ved Lustadvatnet for å hente sykkelen før vi kjørte de drøye 2,5 timene hjem igjen.

Skjækerfjella var et utrolig flott område. Grønne fjell. Småkupert. Myrer. Opp og ned. Fiske. Furuskog. Fjell. Lite folk.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s