Romjulstur til Finnskogen

Romjulstur til Finnskogen. Planen var snø, bål, korte dager, hyttekos, turer, koier. Planen slo ikke helt til – bortsett fra hyttekos og turer, om enn hovedsakelig på beina og ikke så mye ski og snø…

Naturens eget kunstverk
Naturens eget kunstverk – Høgsjøen ved Gravberget

Sted: Finnskogen, med utgangspunkt Gravberget

Dato: 27. desember 2013 – 1. januar 2014

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Rita, Geir, Lars Erik,  jeg, Varg og Karo

Overnatting: Smalberget (DNT) og Høgsjøhytta (Statskog)

Kart: Finnskogen (?) 1:50000

 

Romjulsturen i år gikk til Finnskogen. På denne tida var det ingen mygg, og mest sannsynlig snøgaranti – trodde vi. Men så feil kan man altså ta! Det var lite snø både på Østlandet og Trøndelag denne jula, men vi holdt fast på planene for det. Fredag 27. desember kjørte Lars Erik, jeg, Varg og Karo til Gravberget via Elverum. Vi kom frem i skumringen og hadde planlagt tur oppgjennom skogen fra Gravberget kirke og rett nordover til Smalberget (ubetjent, Finnskogen turistforening). Vi møtte imidlertid en mann på Gravberget som sa at nå gikk det an å kjøre nesten helt inn. Sent som det var, og usikre snøforhold så tok vi tipset hans og fortsatte veien et par km videre før vi tok av til venstre mot Halberget (bomveg, går an å betale med sms). Vi kjørte oppover på rimelig glatte veier og parkerte i krysset rett etter Furubekkoia. Der var det ikke brøytet lenger innover mot Smalberget. Vi tok ski, sekker og pulken fatt og vandret ca 3 km innover på snølagte traktorveier. De siste 500 meterne måtte vi ta av fra veien og inn i skogen og opp mot hytta. Det så tilsynelatende enkelt ut men å orientere i skog i rotten snø i mørket er ikke alltid like enkelt… Til slutt måtte vi fram med GPS-en og gikk på skattejakt. Vi fant skatten etter noen omveier – for ei koselig lita koie!! Helt perfekt. En køyeseng, vedovn, bord, stoler og kjøkkenbenk.

Det var lite med ved, men det stod lapp om at det fantes mer ved i Vasskoia (ubetjent, privat) ca 1 km sørover. Så vi tok en morgentur der før den store toppturen til Smalberget på hele 641 moh! Det blåste på toppen så vi dro nedover til ei myr, satte opp tarpen, tente bål, kokte kaffe, drakk kaffe og dro tilbake til Smalberget via Vasskoia. Ganske hustrig dag, men fint å kjenne skia under beina.

Søndag etter frokost pakka vi oss ut av den idylliske hytta og gikk på ski tilbake til bilen, kjørte ned til Gravberget der vi møtte Rita og Geir. Vi hadde leid Høgsjøhytta (Statskog) for tre netter. Denne hytta lå ca 300 meter lavere enn Smalberget – og snø var et fremmedord. Vi prøvde oss først på å gå inn veien fra Slettmoen, men ble frarådet det på det sterkeste av en lokal helt. Han sa at broa lå nå under vann og det var store isblokker som sperret. Dagen etter fikk vi selv sett at dette var et godt råd, da vi gikk på tur til elva fra Høgsjøhytta og altså kom andre veien… Vi kjørte derfor ca 3-4 km forbi Gravberget mot Elverum, parkerte bilene og gikk de 3 km inn til hytta på ganske så isbelagte veier. Stavene ble til stor hjelp, og jeg som hadde fått brodder til jul fikk virkelig et postivt forhold til disse!

Livet i Høgsjøhytta – som forøvrig lå idyllisk til ved Høgsjøen – var fint; god mat, masse spill og latter, turer i området (til fots med staver…) på dagtid og real nyttårsfeiring med pinnekjøtt, øl og aquavit på selve nyttårsaften.

 

Første mann oppe må fyre i ovnen
Første mann oppe må fyre i ovnen
Her i Smalberget har vi alt vi trenger
Her i Smalberget har vi alt vi trenger
Grøt til frokost
Grøt til frokost
Vedhogst ved Smalberget
Vedhogst ved Smalberget
Koselige, lille Smalberget - med spennende historie bl.a. fra andre verdenskrig
Koselige, lille Smalberget – med spennende historie bl.a. fra andre verdenskrig
Vår eneste lille skitur til nærmeste utsiktspunkt
Vår eneste lille skitur til nærmeste utsiktspunkt
Utsikt utover Finnskogen på veg opp til det 641 meter høye Smalberget
Utsikt utover Finnskogen på veg opp til det 641 meter høye Smalberget
Så langt gikk Rita på ski... det var bare stavene som ble med fra bilen.
Så langt gikk Rita på ski… det var bare stavene som ble med fra bilen.
Vakre, islagte Høgsjøen
Vakre, islagte Høgsjøen
Ingen snø, men utrolig fint med frost også
Ingen snø, men utrolig fint med frost også
Her så det ut på kartet som at vi kunne komme over. Heldigvis ble vi advart mot å ta denne veien av en lokal fyr vi traff ved bilen.
Her så det ut på kartet som at vi kunne komme over. Heldigvis ble vi advart mot å ta denne veien av en lokal fyr vi traff ved bilen.
Ved elvens bredd - glade for at vi slapp å krysse denne
Ved elvens bredd – glade for at vi slapp å krysse denne
Turen ble lagt til glattlagte skogsveier og stavene ble svært så kjære hjelpemidler
Turen ble lagt til glattlagte skogsveier og stavene ble svært så kjære hjelpemidler
Kveldsstemning over Høgsjøen
Kveldsstemning over Høgsjøen
Ingen romjulstur uten bål
Ingen romjulstur uten bål
Finnes det finere motiv?
Finnes det finere motiv?
Nyttårsmiddag med pinnekjøtt, øl og akvavit
Nyttårsmiddag med pinnekjøtt, øl og akvavit
Ja, så var det det med pulk på grus...
Ja, så var det det med pulk på grus…

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s