Kongsvoll

Sesongens første skitur! Med herlig nysnø på Dovre fikk vi fine skiturer inkludert en topptur og synet av moskuser.

Fantastisk vinterhelg på Dovre

Dato: 26.-28. oktober 2012

Sted: Kongsvoll, Dovre

Privat/organisert: organisert, Fjellsportgruppa i Trondhjems turistforening (TTF)

Hvem var med: Erlend, Arild, Geir Arne, Kristin, Bjørn, Jon Åge, Jorunn, jeg

Overnatting: banevokterboligen på Kongsvoll stasjon (eies av NTNU)

Kart: Snøheim (M711, 1:50 000)

Fredag 26. oktober
TTFs årlige koietur fikk i år en liten vri da turen ble lagt til banevokterboligen på Kongsvoll stasjon. På forhånd var det usikkert om turene kom til å foregå på beina eller ski, men det var en lykkelig gjeng som dro til fjells fredag ettermiddag med ski på taket og toget. Vinteren var kommet til Trøndelag (i alle fall for noen dager) og det lavet ned utover hele fredagen. Vinden var også så absolutt til stede denne dagen og det var godt å komme fram til ei hytte der temperaturen steg raskt og praten var i gang før førstemann gikk over dørstokken. Det store spørsmålet denne kvelden var om vi ville se moskus i løpet av helga?

Lørdag 27. oktober: Vesle Nystuguhøa (1513)
Vi våknet lørdag morgen – til sol! Den var ikke meldt før søndagen men sannelig dukket den opp i dag! Snøen lå urørt i pudderutgaven da vi etter en lang og god frokost tråkket oss på ski oppover fjellsiden mot Nystugudalen. Vintereventyret ble ikke mindre av at det plutselig hoppet en hare i nesten helt hvit vinterdrakt rett foran oss. Det kjentes som om vi var i begynnelsen av mars, og vi nøt det! I det vi nesten var kommet til Nystugubekken stoppet Arild oss plutselig og begynte å veive med staven. Moskus! Fire moskus stod noen hundre meter foran oss. Erlend trakk fram kikkerten og alle fikk tatt de store, flotte dyrene nærmere i øyesyn.

Den planlagte ruta tok en litt mer sørlig retning etter møtet med moskusene, og på trygg avstand fant vi et fint sted å ta lunj. Vinden hadde kommet da vi steg over tregrensa, så det ble ingen lang lunsj i solsteiken, men lang nok til å få i oss nok av både mat, varm drikke og sjokolade.

Etter lunsj ble dagens mål bestemt å være Vesle Nystuguhøa (1513 moh) for en del av oss. Noen få partier var ganske avblåst men for det meste gikk turen smertefritt på godt føre. På toppen fikk vi utsikt i alle retninger og vi skuet over til både Snøhetta og Rondane. Nedturen var en fornøyelse! Da vi kom under tregrensa ble det skikkelig skogskjøring med masse deilig nysnø å bremse i – eller tryne i! Ned kom vi oss i alle fall alle sammen, omtrent samtidig som månen stod opp.

Som seg hør og bør på en koietur stod biff og bløtkake på menyen. Det ble disket opp med det ene og det andre, og ingen gikk sultne til sengs den kvelden i alle fall!

Søndag 28. oktober: mot Søndre Knutshøe
På doturen søndag morgen kjente jeg at det var blitt litt kaldere – som det var meldt. Jeg tenkte at det må nå ha kommet ned i en 8-10 minusgrader. Stor ble overraskelsen da vi så at gradestokken meldte 19 minus!! Men i dag hadde vinden løyet fullstendig, og etter hvert som sola kom opp steg også gradene betraktelig og det ble en fantastisk dag!

Halve gjengen skulle ta et formiddagstog og rakk derfor ikke mer enn en lang frokost og utvasken søndagen, mens vi fire som kjørte bil fikk en herlig skitur fra Kongsvoll fjellstue og oppover mot Søndre Knutshøa et stykke før vi snudde. Lunsjen denne dagen ble fortært uten votter på og med sola rett i ansiktet. Her kunne vi sittet lenge! Men selv om vi etter hvert byttet ut ski med bil for å komme oss tilbake til Trondheim ble det en nydelig tur i måneskinnet langs E6-en tilbake til en by som fortsatt lå dekket av vakker, hvit snø. Vintersesongen har begynt på best tenkelige måte og vi bare gleder oss til fortsettelsen!

Bratt opp fra Kongsvoll i dyp og herlig puddersnø
Utsikt østover mot Knutshøene
Nydelig dag for sesongens første skitur
I Nystugudalen traff vi moskus. På bildet er det fire stykker inne blant steinene…
Skitur på herlig føre
Ingenting å si på utsikten
Vindfullt når vi nærmer oss toppen
Vesle Nystuguhøa i sikte
Litt varm kakao gjør godt etter en nydelig nedkjøring
Herlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s