Skarvan

Nyttårstur i Selbu og Skarvan-Roltdalen nasjonalpark og områdene rundt. Snøfattig men en herlig tid å være på fjellet og på tur på.

Nyttårstur i Skarvan-området
Nyttårstur i Skarvan-området

Dato: 25. desember 2012 – 1. januar 2013

Sted: Selbu/Skarvan

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Lars Erik, jeg, Varg og Karo

Overnatting: hytta til LE, Kvitfjellhytta (NTT) og Prestøyhytta (NTT)

Kart: Skarvan (?) (1:50 000)
Tirsdag 25. desember: Trondheim – Stubbvollen
Vi kjørte fra Trondheim på ettermiddagen 1. juledag og parkerte på Vekta (ca 20 min fra Selbu). Vi begynte å gå i åttetiden om kvelden og gikk nesten hele turen kun i skinnet fra månen, hodelyktene var bare nødvendige helt på slutten. Vi gikk de fire km til hytta til Lars Erik på Stubbvollen med pulker med mat og utstyr for gode romjulsdager i fjellet.
Onsdag 26. desember: Stubbvollen – rundt Holmfjellet – Stubbvollen
Dagstur i dag etter sen morgen og god frokost. Planen var fisketur sør for Turrularsfjellet, så pulk og isbor var med. Snø var det desto verre med. Vi gikk sør for Brenntopp og rant ned i dalen mellom Brenntopp og Holmfjellet. Men i etterhvert mer stein enn snø på vei oppover nordøstsiden av Knippen fant vi ut at vi la om planene, returnerte til dalen der det var litt mer snø og fant oss ei fin furu og laget bål. Returen la vi rundt Holmfjellet. Månen kom fram da vi var øst for Holmfjellet og det var nydelig å skøyte over myra og Øyelva sør for Stråsjøen i hodelyktlyset. Kveldens meny var elgsteik.
Bålkos i stedet for isfiske
Bålkos i stedet for isfiske
Torsdag 27. desember: Stubbvollen – Kvitfjellhytta
Vi lot pulkene være igjen ved hytta – det var ikke snø nok til pulkføre – og pakket sekkene for fire dager. Vi satte kursen ganske rett nordover. Over myrene vest for Stråsjøen, over Storvollen, øst for Stentjenna og Gråvassåsen og over Størsettjenna til vi fant Kvitfjellhytta. Det var et utrolig flott område med etterhvert litt småvoller med furutrær på og fine elveløp som snirklet seg over myrene, samtidig som det var åpent og vidt landskap med god utsikt innover Sylane. Ca 2 km før hytta fant vi en fin liten voll med furutrær og masse god ved. Vi lagde bål og spiste lunsjen der og ble der til det var nesten mørkt. Da gikk vi de par siste km og kom fram til ei fin Kvitfjellhytte (Nord-Trøndelag turistforening, 505 moh, selvbetjent, 11 senger, plass til hund). Vi fyrte opp og koste oss etterhvert med nydelig rakfisk og alt av tilbehør som seg hør og bør. En herlig kveld foran peisen og med lesing i hyttebøker og gamle Fjell og Vidde.
Fra Stubbvollen og nedover skogen
Fra Stubbvollen og nedover skogen
Over myrene ved Stråsjøen med Stubbvollen i bakgrunnen
Over myrene ved Stråsjøen med Stubbvollen i bakgrunnen
Over Storkjølen
Over Storkjølen
Mmm - deilig furuved
Mmm – deilig furuved
...og kaffekok før siste etappe til Kvitfjellhytta
…og kaffekok før siste etappe til Kvitfjellhytta
Kvitfjellhyttas kombinerte anneks, do og hundeavdeling
Kvitfjellhyttas kombinerte anneks, do og hundeavdeling
Kveldens meny - rakfisk med tilbehør
Kveldens meny – rakfisk med tilbehør
Fredag 28. desember: Kvitfjellhytta – Prestøyhytta
Da vi våknet neste morgen våknet vi til ca 20 cm etterlengtet hvitt utenfor vinduet. Nydelig puddersnø hadde lagt seg som et teppe over trærne og myrene og det var bare vidunderlig å oppleve. Ganske rart, dagen før hadde vi gått på omtrent frossen myr, i dag måtte vi «stampe» oss fram og lage spor i masse, deilig nysnø. Vi så også to steder soveplasser til elg, som etter sporene å bedømme, nok befant seg ganske i nærheten. Vi la ruta sørøstover mot Eidemsvollen, og videre sørover over myrene og i retning øst for Bårsetknippen. Det var et ganske kupert terreng, med endel bekkedaler og småhøyder og spredt skog. Og med 20 cm nysnø og til tider ikke så alt for godt feste på skiene ble det litt baksing, men det gikk veldig fint og vi oppdaget et nydelig og storslagent terreng der det ikke er lagt noen stier eller løyper. Veien gikk videre mellom Bårsetknippen og Svartåsen og ned til myrene nordøst for Stråsjøen. Der kom månen fram og vi gikk i mørket og måneskinn de siste fire km, sør for Svartåsen der det var staker til scooterløype, men ikke noe oppkjørt enda. Det var en drøy bakke de siste 100 høydemeterne rett opp til hytta, langs ryggen vest for bekken. Herlig å komme fram til Prestøyhytta (Nord-Trøndelag turistforening, 620 moh, selvbetjent, 12 senger, plass til hund). Det var helt stille da vi gikk oppover i fire-femtida. Men utpå kvelden blåste det skikkelig opp og rev og slet i hytta. Da var det godt å være inne, fyre i peisen og høre på radioen. Hytta hadde en fantastisk flott utedo, lignet på en gamme! Og en utrolig flott utsikt – selv om vi ikke så så mye denne kvelden. Kveldens meny var Surpølse, potet og kålrabistappe. Nydelig!
Kvitfjellhytta
Kvitfjellhytta
Og i dag var det vassing i nysnø
Og i dag var det vassing i nysnø
Lørdag 29. desember: dagstur fra Prestøyhytta
Den opprinnelige planen var topptur til Storskarven (1171 moh), som, etter vi så snøforholdene i fjellet, ble endret til Litjskarven (1098), som, etter vi våknet til særdeles mye vind denne dagen og gikk et stykke oppover mot Litjskarven, ble endret til en liten rundtur på platået mellom Litjskarven og Gråfjellet. Herlig å kjenne vinden, men surt var det. Det ble ikke så lange turen, men vi hadde oppdaget noen rompeakebrett på hytta, så etter en god lunsj inne i hytta gikk vi ut og fant fine akebakker på andre sida av elva som renner forbi hytta. Vinden fortsatte utover kvelden og natta.
Prestøyhytta med flott utsikt
Prestøyhytta med flott utsikt
Finfin utedo
Finfin utedo
Vindfullt i fjellet - i Skarvanmassivet
Vindfullt i fjellet – i Skarvanmassivet
Søndag 30. desember: Prestøyhytta – Holmfjellet (707 moh) – Brenntopp (694 moh) – Stubbvollen
Da jeg kikket ut av vinduet i syvtida regnet det! Jeg snudde meg og sov videre, og da vi stod opp litt senere var regnet borte og sola kommet fram! Det ble en kjempeflott dag og et utrolig fint skiføre. Vi surfet over myrene og hadde veldig godt feste oppover Holmfjellet. Vi tok en skikkelig tinderangling, over både Holmfjellet og Brenntopp 🙂 Flott utsikt og fint å komme tilbake til hytta etter en herlig, liten rundtur i et kjempeflott fjellområde. I kveld var det festmiddag – dagen før dagen – og på menyen stod hare med mye godt attåt.
En nydelig nestsiste dag i 2012
En nydelig nestsiste dag i 2012
Utsikten fra Prestøyhytta
Utsikten fra Prestøyhytta
Utsikt mot Turrularsfjellet
Utsikt mot Turrularsfjellet
Starten på oppstigningen av Holmfjellet
Starten på oppstigningen av Holmfjellet
På vei opp mot Brenntopp
På vei opp mot Brenntopp
Toppen av Brenntopp i solnedgang
Toppen av Brenntopp i solnedgang
Mandag 31. desember: harejakt og bålkos
Vi rant ned myrene øst for Liahøgda, forbi fine furuer og et par jakttårn, til vi fant ei storfuru med fin utsikt. I dag var det Karo som skulle få løpt seg, og vi slapp han, fyrte opp bål, kokte kaffe og ventet på å høre losen. Det ble en lang og god bålstund, med flere kaffekok og vaffelsteiking og god temperatur, rundt null grader. Men losen lot vente på seg, og Karo løp ut av dekning for GPS-en. Så etter en stund tok vi på skiene og gikk vestover for å se om vi fant Karo. Vi fikk en fin tur rundt Liahøgda, men Lars Erik måtte ta seg en ekstratur for å få inn Karo. Varg og jeg gikk tilbake til hytta, mens mørket seg på og månen kom opp. Da vi alle var tilbake i hytta var det bare å sette på pinnekjøttet og la dette godgjøre seg en god stund mens den herlige duften fylte hytta. Det ble en fin nyttårsaften med fyr på peisen, god mat og god drikke. Ved midnatt gikk vi ut på høyden og så ned mot Selbusjøen og fikk med oss endel av fyrverkeriet.
Vaffel på bålet nyttårsaften
Vaffel på bålet nyttårsaften
Tirsdag 1. januar: Stubbvollen – Vekta – Trondheim
Fin 1. nyttårsdagsmorgen, utrydding av hytta og etter det var det bare å spenne for pulkene og renne nedover, over Stråsjøvollen og opp bakkene mot Vekta. Det var en utrolig fin himmel, skyet og med nydelig vintersol som ga fine farger i et nydelig landskap med nysnø og for første gang på denne uka hørte vi (men ikke så…) noen mennesker. Vi var eneste bil igjen på P-plassen på Vekta, nest siste bilen kjørte idet vi kom. En fin uke, fin tur og fin nyttårsfeiring som gjorde oss klare for 2013.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s