Påske i Femundsmarka

Påsketur i Femundsmarka, først isfiske på Vonsjøen, deretter langtur øst i Femundsmarka til Feragen. Endel vind men for det aller meste fint vær og strålende sol.

Påskedager i Femundsmarka
Påskedager i Femundsmarka

Dato: 1.-6. april 2015

Sted: Vonsjøen til Feragen

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Lars Erik, jeg, Varg, Karo og Åge og Stig Roar på Sylbuen

Overnatting: Sylbuen (ons-lør), Fautbua, Syndre Håbua

Kart: Femunden 1:100 000 (2002) og Femunden nord 1:50 000 (2008)

Vi kjørte til Käringsjön i Sverige på onsdagen der vi traff en fyr som kjørte oss over Rogen med scooter. Lars Erik, Stig Roar, Varg, Karo og jeg satt baki scooterhengeren og humpet et par timer. Han satte oss av i vestenden av Rogen, ved grensa mellom Norge og Sverige og derfra gikk vi de siste kilometerne til Litle Vonsjøen og Sylbuen, som ligger vest for vannet helt i sørenden..

Onsdag, torsdag og fredag prøvde vi fiskelykken på Lille Vonsjøen, uten det store utbyttet. Torsdagen gikk alle utenom Åge litt sørover til Vonsjøen og de små vannene sør for Søndre Litlevonsjøvola. Det var ikke større fiskelykke der, men en fin tur.

Lørdagen ryddet vi ut av bua. Åge og Stig Roar gikk mot Rogen for å bli kjørt ut, mens Lars Erik, Varg, Karo og jeg skulle bruke tre dager på å gå nordover gjennom Marken.

Vi krysset Litle Vonsjøen og fulgte bekkedalen nordøst for sjøen ned mot Storfisktjønnan. Rett før vi kom til den østre tjønna kom vi til «Bjørnehiet», et lite krypinn uten ytterligere fasiliteter annet sjarmerende. Vi krysset den T-merkede stien der det var som smalest (ca midt på den østre Storfisktjønna) og gikk over til den vestre tjønna. Dreide derfra nordøstover og gikk over til Storrundhåen. Da vi hadde kommet på nordsiden av den tok vi en god og lang lunsj i sola. Lars Erik prøvde fiskelykken – igjen uten hell.

Vi tok en avstikker et par km nordøstover for at jeg fikk sett Møllerbua. Kjempekoselig og sjarmerende bu rett ved elva.

Vi gikk videre opp mot Styggsjøan og krysset disse. Vi gikk oppover den lange tynne tarmen i nordenden av vannet og krysset over til Revsjøen derfra. Videre gikk turen nordover over Revsjøen og videre nordover gjennom furuskogen og deretter stigning opp på fjellet vest for Skjebrofjelltangen. Sola gikk ned idet det begynte å flate ut og himmelen ble farget rosa. Vi gikk de siste kilometerne nordover, langs den østre av Volsjøan, og opp til Fautbua nordøst for denne. Fullmånen kom opp og vi hadde en koselig kveld i Fautbua. Fautbua er ei koselig koie med to brisker, bord mellom, vedovn og plankegulv.

Neste morgen tok vi rolig og vi fikk besøk av en dagsturist allerede før frokosten var fortært. Vi fikk nå etterhvert pakket sammen og forlatt Fautbua. Vi gikk rett nordover til Midtre Muggsjøen. Ingen fiskelykke der. Prøvde så rett vest, på Storhåen. Ingen fiskelykke der heller, men en fin plass for lunsj. Fulgte derfra tjønnene nordvestover til Stortjønna. Derfra fulgte vi videre oppover langs elva til vi fant Syndre Håbua. Også dette ei trivelig lita bu med to brisker, en ovn, et bord, og steingulv.

Værskiftet kom natt til mandagen. Det ble plutselig varmegrader, lummert, råtten snø og tungt føre. På kartet så det ut som en tilsynelatende grei tur vestover til Gjettjønna og videre til Halvortjønna, men denne etappen var tung og tidkrevende! Vi så litt mørkt på dagens etappe hvis det skulle fortsette slik. Vi hadde gått 4 km og hadde ca 16 igjen… Heldigvis fant vi scooterspor på Halvortjønna og dagen var reddet. Sporene gikk videre nordvestover mot Ljøsnåvollen, men dreide mer vestover et par km før Ljøsnåvollen. Vi fulgte sporene gjennom nydelig furuskog og tok lunsj rett før vi kom ned til Feragen, ca halvveis over vannet fra «Øya» innerst i østvika. Fra nå av ble både været og føret bare finere og finere og etter en god og lang lunsj tok vi fatt på siste etappe – 8 km på flatt vann over Feragen. Med litt vilje og en god porsjon tålmodighet kom vi til slutt over, og kom frem til sluttdestinasjonen rett før avtalt tid med Åge som kom og hentet oss med bil. Nok en herlig påske over.

Åge og Varg tålmodige ved fiskehullet på Lille Vonsjøen
Åge og Varg tålmodige ved fiskehullet på Litle Vonsjøen
Viktig å kle seg godt for isfiske...
Viktig å kle seg godt for isfiske…
Koselige Sylbuen
Koselige Sylbuen
Fullmåne over Vonsjøen
Fullmåne over Vonsjøen
«Bjørnehiet» øst for Storfisktjønnan
Bjørnehiets form for hyttebok
Bjørnehiets form for hyttebok
Lunsj på nordsiden av Storrundhåen
Lunsj på nordsiden av Storrundhåen
Oppe fra furuskogen, på vestsiden av Skjebrofjellet, med Storsvuku i bakgrunnen. Snart fremme på Fautbua.
Oppe fra furuskogen, på vestsiden av Skjebrofjellet, med Storsvuku i bakgrunnen. Snart fremme på Fautbua.
Karo er glad for å være fremme i Fautbua
Karo er glad for å være fremme i Fautbua
Lesing av hyttebok...
Lesing av hyttebok…
...og kaffekos
…og kaffekos
Isfiske på Midtre Muggsjøen - uten fiskelykke
Isfiske på Midtre Muggsjøen – uten fiskelykke
Syndre Håbua
Syndre Håbua
Lunsj med kaffebål på barrabb i snøen og sola som varmer - dette er starten på våren i fjellet!
Lunsj med kaffebål på barrabb i snøen og sola som varmer – dette er starten på våren i fjellet!
Ca 8 km kryssing av Feragen - men nå er vi snart over!!
Ca 8 km kryssing av Feragen – men nå er vi snart over!!
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s