Alvdal Vestfjell

Påsketur i Alvdal Vestfjell, området mellom Alvdal og Rondane med Storsølnkletten i midten. Et nytt, spennende og utrolig flott område, både for tur og fiske – og i veldig flott vær.

Storsølnkletten i solnedgang, sett fra øst
Storsølnkletten i solnedgang, sett fra øst

Dato: 23. – 27. mars 2013

Sted: Alvdal Vestfjell

Privat/organisert: privat

Hvem var med: Lars Erik, jeg, Varg og Karo

Overnatting: Telt, Breisjøstølen og Korsberghytta (DNT Oslo og omegn)

Kart: Sollia, turkart 1:50 000, 2011

Lørdag 23. mars: (Trondheim -) Dølbekksætran – Veslsølnsjøen (12 km)

Vi startet fra Trondheim i strålende solskinn, noe som skulle sette standarden for hele påska 2013. Ca 20 mil og 3 timer senere var vi framme etter et stopp på G-sporten i Alvdal sentrum for å kjøpe fiskekort. Det var ett fiskekort som gjaldt for hele området vi skulle være i (område 3, 70 kr dagen). I to-tida starta vi å gå fra P-plassen på Dølbekksætran. Hadde vi gått en halvtimes tid sørøstover retning Geitryggen hadde vi visstnok kommet til et flott sted å grave snøhuler etter hva vi ble fortalt. Men vi tok kvistet rute sørvestover, som fulgte sommerveien inn mot Kvislåsætra ca 3 km. Vi tok av fra kvistet rute sør for Dølbekkhøa og fortsatte mer eller mindre langs (den nå usynlige) sommerveien sør for Fjøshøa og nord for Kjelkedalen til vi kom til Kvislåsætra. Sætra lå nydelig til og vi krysset elva over helårsbrua og steg opp fra 1100 moh til 1223 moh, sør for Kampen. Vi fulgte sommerløypa vestover og kom frem til Veslsølnsjøen (1052 moh) hvor vi slo leir for natta. Et par km før vi var fremme så vi en reinsdyrflokk på ca 200 dyr i dalen ved Veslsølnsetra. Vi la oss nordøst på vannet, rett ved ei lita hytte. Sola var gått ned bak Storsølnkletten og det var begynte å blåse litt og kuldegradene hadde for alvor satt inn. Vi fikk satt opp teltet, Lars Erik fikk fiska litt (og fikk noen småfisk), mens jeg laget klar maten inne i teltet, og det ble kaffe og sjokolade til dessert!

Oppstigningen fra Dølbekksætran
Oppstigningen fra Dølbekksætran

Søndag 24. mars: Veslsølnsjøen – Storsølnkletten (1827 moh) – Breisjøseter (12 km)

Det ble langt fra så kaldt om natta som vi fryktet da et lite skylag kom og sørget for en god natts søvn. Litt lett skydekke da vi krøp ut av teltet, men sola var i komminga. Etter frokost gikk vi ut på vannet et par timer for å isfiske. Vi fikk til sammen ca 15 små fisk – på størrelse med en sardin +… Men vi (i alle fall jeg!) var godt fornøyd med dagens fangst. Det hadde snødd lett i løpet av natta, så da vi fikk på skiene etter å ha pakket leiren gled vi gjennom silke over vannet og oppover mot foten av Storsølnkletten. Plutselig stoppet Karo og ca 20 meter foran stod det ei rype. Den ble stående lenge før den fløy – utrolig flott å komme så nær.

Vi satte pulken fra oss omtrent i veikrysset der sommerløypa går, tok med oss en dagstursekk og begge hundene og bega oss oppover. Skiene måtte vi sette fra oss på drøye 1300 moh, deretter gikk det bratt oppover i røysa. Vi fulgte T-merkingen helt opp. Selv om det lå et fint lag med snø og skare oppover var det ingen problem å følge merkingen. Etter ca 1,5 time var vi på toppen og fikk en fantastisk utsikt mot Rondane, Snøhetta og Sverige. Det lå noen skyer under oss, men over oss var det kun blå himmel. Etter en liten time var vi nede igjen til pulken, og da var det bare å renne ned til Breisjøseter der vi hadde bestemt oss for å overnatte denne natta. Vi kom fram kl 1810 og middagen startet kl. 1800, så vi rakk det akkurat. Vi fikk servert deilig trerettersmiddag og hadde godt selskap i en barnefamilie og et litt yngre par på tur. Etterpå var det luksusen med å ta med seg kaffekoppen og gå inn i peisestua, finne noe lesestoff og sitte og småsove i stolen. Vi hadde fått en egen hytte med to rom og en gang der hundene kunne bo i midten. Dette fungerte helt supert. Veldig koselig vertskap på Breisjøseter og god stemning.

Isfiskeren gjør seg klar
Isfiskeren gjør seg klar
Dagens første fangst
Dagens første fangst
Finnes det noen fiskelykke mon tro?
Finnes det noen fiskelykke mon tro?
Nedpakking av leir på Vesølnsjøen søndag formiddag
Nedpakking av leir på Vesølnsjøen søndag formiddag
Glad jente og hund med Storsølnkletten i bakgrunnen
Glad jente og hund med Storsølnkletten i bakgrunnen
Lang, lang rekke på vei mot foten til Storsølnkletten
Lang, lang rekke på vei mot foten til Storsølnkletten
Bratt oppstigning til Storsølnkletten
Bratt oppstigning til Storsølnkletten
Karo i fin positur
Karo i fin positur
Toppen!
Toppen!
Utsikt mot Rondane
Utsikt mot Rondane

Mandag 25. mars: Breisjøseter – Holmsjøen (3 km)

Etter en lang og spesielt god frokost (startet kl. 0830) smurte vi oss nok en gang inn med solkrem, gikk ut i sola som skinte fra den knall blå himmelen, pakket pulken og satte av gårde. Dagens mål lå rimelig nært. Vi fulgte beltevognsporene noen hundre meter til vi kom til ei lita trehytte der sporene tok en høyresving. Vi fortsatte rett fram på høyre sida av hytta og gikk langs med elva på vestsiden. Vi kom etter et par km ut på Holmsjøen. Det var helt vindstille og godt og varmt når sola varmet. Vi fant en perfekt leirplass i bukta på østsida rett nord for to hytter. Her slo vi opp teltet, gravde sofa i snøen, rullet ut reinskinnene og satte på kaffen. Dagens mål var isfiske og lating i sola. Det ble god tid til begge deler da det var skyfritt hele dagen og Holmevatnet hadde mye fisk. Gårsdagens fangst ble raskt mindre verdt etterhvert som Lars Erik dro opp den ene halvkilos ørreten etter den andre. Etterhvert kom det et par røyer også. Jeg prøvde meg litt og fikk også noen halvkilos ørreter, før jeg plutselig kunne dra opp en kilosørret! Gjett om jeg var stolt!! Det ble steking av sylfersk fisk i panna, stekt i mye smør og krydret med salt og pepperblanding – stort bedre kan det ikke bli! Vi fikk også besøk av familien vi hadde blitt kjent med på Breisjøseter kvelden før. De hadde ei jente på 6 år og en gutt på 3. De var på tur og hadde akkurat tenkt å sette seg ned for lunsj da de møtte på oss. Så de laget en sofa like ved og tente opp bål. Jenta på 6 fikk være med Lars Erik ut på isen og fiske, og dro opp to flotte fisker som vi stekte og alle fikk smake. Middagen ble etter hvert laget ute, sola gikk ned, månen kom opp og kulda satte etter hvert inn.

Breisjøseter
Breisjøseter
Breisjøseter med Storsølnkletten i bakgrunnen
Breisjøseter med Storsølnkletten i bakgrunnen
På plass i (rein)skinnsofaen
På plass i (rein)skinnsofaen
Fisk av et større kaliber på Holmsjøen
Fisk av et større kaliber på Holmsjøen
Turens største og min rekord i ferskvannsfiske
Turens største og min rekord i ferskvannsfiske
Idyllisk teltplass
Idyllisk teltplass
Røye og ørret
Røye og ørret

Tirsdag 26. mars: Holmsjøen – Korsberghytta (14 km)

Det ble målt godt under 20 minus på Breisjøseter denne natta, og vi kjente også i soveposen at det var skyfritt den natta… Kl 0630 følte begge hundene for å lufte seg litt ekstra, og smatt ut av teltet og stakk av gårde før vi fikk stoppet de… Det var lite å gjøre med det, så vi sov litt videre før vi stod opp og gikk ut av teltet (til nok en fantastisk dag). Lars Erik gikk en runde opp i fjellet og lette etter hundene, det hørtes ut som om Karo fikk los et par ganger. Han kom tilbake etter et par timer uten å ha sett de. Vi satt oss ut i skinnsofaen og laget en god frokost før jeg gikk min tur for å se etter de. Jeg la turen til Breisjøseter, og da jeg kom opp mot hytta møtte det meg to blide hunder som hadde vært på morgentur! De hadde kommet til Breisjøseter litt tidligere på morgenen, og var blitt satt i bånd der. Så bar det tilbake til leiren der Lars Erik hadde fått enda mer fisk, og vi laget oss en god fiskelunsj før vi forlot Holmsjøen. Vi la ruta nordøstover oppover dalen, og møtte på kvistaløypa ved Indre Kvolvet. Det var en kald dag i dag, noe vi merket dersom vi var i skyggen. Vi fortsatte ned i Sølndalen før løypa gikk oppover igjen og inn Skårdalen før den gikk nordover over Kvislåfløyet og til slutt en siste oppstigning på ca 100 meter opp til Kvislåtjønna og Korsberghytta. Sola var i ferd med å gå ned da vi gikk det siste stykket og det var så kaldt at selv blå ekstra ble klabbete! Da var det fint å komme inn i den minste av de to Korsberghyttene. I tillegg til gang og matlager var det ett stort rom med kjøkken, spisebord og fire senger. Akkurat passe stor for oss, med mange gamle Fjell og Vidde og kose oss med utover kvelden.

Og så passerer vi Storsølnkletten igjen, denne gangen fra vest mot øst...
Og så passerer vi Storsølnkletten igjen, denne gangen fra vest mot øst…
Lille Korsberghytta i solnedgang og mange minus
Lille Korsberghytta i solnedgang og mange minus

Onsdag 27. mars: Korsberghytta – Dølbekksetra (8 km) – Trondheim

Vi våknet av at sola kom over åskammen og inn i stua. Frokostgrøten ble laget og spist før vi vasket oss ut av hytta. Vi gikk ut på Kvislåtjønna, der Lars Erik borret isfiskehull mens Varg og jeg tok turen opp til Storgrønhøgda (1314 moh). Det ble ikke noe særlig fiske å skryte av her, vi var nede igjen på sardin+-størrelsen, men været var igjen fint og det var herlig å være ute. Etter å ha spist litt selet vi på igjen og gikk oppover de ca 100 høydemeterne til det høyeste passet, Korsberghøa. Og deretter var det ca 7 km med så godt som bare nedoverbakke til bilen. Så hundene fikk springe og vi fikk nyte den lange nedoverbakken. Midt i bakken traff vi på en mann som var fjelloppsyn i området. Han lå og så på endel reinsdyr, og vi så igjen reinflokken på ca 200 dyr øst for Vestre Korsbergriset, i siden opp mot Geitryggen. En flott avslutning på en finfin tur!

Varg og jeg på topptur
Varg og jeg på topptur
Karo og Lars Erik på fisketur
Karo og Lars Erik på fisketur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s